Sudiju Merona na suđenju Karadžiću zamijeniće Ivo Rosa

Vijesti 02. nov 201816:01 > 16:05
N1

Američkog sudiju Theodora Merona u Apelacionom vijeću u procesu protiv Radovana Karadžića zamijeniće portugalski sudija Ivo Rosa, odlučio je međunarodni sud u Hagu.Tom odlukom Apelacionog vijeća suda završen je pravni spor sudija Merona i Jeana Claudea Antonettia, drugog sudije po starješinstvu, o tome ko ima pravo da imenuje novog sudiju.

Apelaciono vijeće dalo je za pravo Meronu, koji je predsednik sudskog Mehanizma, pravnog naslednika Haškog tribunala.

Spor je nastao kada se Meron, poslije zahtjeva Karadžićeve odbrane za njegovo izuzeće zbog navodne pristrasnosti, sam povukao iz Apelacionog vijeća i na svoje mjesto imenovao sudiju Rosu.

Sudija Antoneti, kao i Karadžićeva odbrana, smatrali su, međutim, da je na Antonetiju da, poslije Meronovog povlačenja iz predmeta, imenuje svog zamjenika.

Apelaciono vijeće je presudilo da, iako se povukao iz procesa Karadžiću, Meron, kao predsjednik suda, zadržava pravo da imenuje sudiju u Apelaciono vijeće.

Time je Apelaciono vijeće praktično učinilo bespredmetnom odluku kojom je sudija Antoneti, istovremeno, na zahtjev Karadžićeve odbrane, još jednom izuzeo Merona.

I sam Antoneti je, medjutim, u toj, praktično nevažećoj odluci, za Meronovog nasljednika imenovao sudiju Rosu.

Spor sudija u Karadžićevom predmetu nastao je pošto je Antoneti na suđenju Ratku Mladiću, na zahtjev odbrane, iz Apelacionog vijeća “zbog utiska da su pristrasni” izuzeo vodeće sudije Merona, Carmela Agiusa i Liu Daćuna Liu Daqun.

Antoneti je usvojio argument odbrane da trojica sudija ne mogu biti nepristrasna zato što su u ranijim predmetima osudili oficire potčinjene Mladiću za genocid i druge zločine u Srebrenici.

Karadžićeva odbrana je iskoristila tu odluku i, na osnovu pravnog standarda koji je uspostavio Antoneti, zatražila da i iz tog procesa bude diskvalifikovan sudija Meron.

Meron se, da ne bi odugovlačio postupak, zatim sam povukao.

Bilo je planirano da haški sud do kraja ove godine izrekne pravosnažnu presudu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske, koga je Tribunal prvostepeno osudio na 40 godina zatvora.

Karadžić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Za ista krivična dela, Tribunal je u odvojenom procesu osudio na doživotni zatvor Mladića, ratnog komandanta Vojske RS.

Obojica su se žalila na presude, ali je to učinilo i tužilaštvo koje traži da i Karadžić i Mladić budu osuđeni i za genocid u još šest bosanskohercegovačkih opština.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.