Đokić za N1 o formiranju vlasti u Republici Srpskoj

Vijesti 02. nov 201815:30 > 16:07
N1

Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije i ministar industrije, rudarstva i energije u Republici Srpskoj, za N1 je govorio o formiranju vlasti u ovom bosanskohercegovačkom entitetu. Osvrnuo se i na prijedlog Milorada Dodika, entitetskog predsjednika i čelnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata, da Radovan Višković bude novi mandatar.

“O Radovanu Viškoviću imam izuzetno pozitivno mišljenje, drago mi je da je Savez nezavisnih socijaldemokrata odlučio ono što je odlučio, u njihovu odluku ja neću da ulazim. Kao što ni oni neće moći ulaziti u odluke koje ćemo mi donositi u pogledu naših kadrova”, kazao je Đokić i dodao:

“I naša partija ima kadrove koje može kandidovati i za predsjednika Vlade i sve druge funkcije i u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, ali to će biti dio naših pregovora. Primjereno je da stranka koja ima najviše mandata, povuče taj prvi korak, ali mi imamo koalicioni sporazum i vjerujem da će i gospodin Dodik biti spreman da ga u potpunosti poštujemo, jer je koalicioni dogovor, ne samo što potpišemo, već što dogovorimo, to je najvažnija tačka sigurnosti kako sada tako i ubuduće, jer je naša koalicija opstala na međusobnom povjerenju”.

U razgovoru za N1 je istakao da zahtjevi političke stranke na čijem je čelu nisu definisani. Izrazio je očekivanje da će naredne sedmice krenuti u razgovore u okviru koalicionog sporazuma sa partnerima koji su prije izbora potpisali on, Milorad Dodik i Marko Pavić. Podsjetio je šta je  okvir politika u narednim godinama, ali i učešće partija u vlasti.

“I tada smo predviđali da koalicija može biti proširena, naravno otvoreni smo i za takvu saradnju. Tim sporazumom nije definisana raaspodjela ministarstava, ali jeste dogovoreno da se uvaži izborni rezultat u definisanju procenta učešća u vlasti”.

Đokić je komentarisao navode da su Zdenka Goković i Maksim Skoko iz Socijalističke partije mogući ministri u novoj vladi Republike Srpske, te je ukazao koliko ministara ova politička stranka želi imati.

“Nije moguće govoriti o bilo kojem imenu, niti je bilo koje ime pomenuto u kontekstu učešća u novoj Vladi, to su spekulacije kojih je uvijek bilo. Najbolje ućutati po tim pitanjima, ne špekulisati, jer upravo to može da nanese štetu tim ljudima, vrlo često se dešava da upravo oni koji se pominju na kraju ne budu nigdje”, kazao je Đokić za N1.

Ocijenio je da su socijalisti vodili tihu, organizovanu kampanju koja je donijela rast u broju glasova od 64 posto, ne u mandatima, već u glasovima i procentima. Đokić je izrazio zahvalnost građanima poručivši im da se potrebno okrenuti budućnosti, ostaviti ratne teme u prošlosti, te raditi na razvoju, ali i zagovarati ostanak mladih.

Na pitanje da li je podrška Socijalističke partije Srbije doprinijela izbornom rezultatu njegovoj političkoj stranci, odgovorio je:

“Sigurno da je bila od velikog značaja i saradnja koju naša partija ima sa Socijalističkom partijom Srbije. To su dvije bratske, sestrinske partije. Mi smo čak najavili nešto, što niko drugi nije imao hrabrosti da uradi, da kažemo da ćemo u narednom periodu ujediniti naše partije u jednu zajedničku partiju. Vidjet ćemo po kojem modelu to možemo učiniti kada su u pitanju propisi i jedne i druge države”.

Đokić se osvrnuo i na dešavanja u Demokratskom narodnom savezu.

“Neki ljudi Demokratskog narodnog saveza nisu radili za našu politiku. To se jasno dokazalo. Neke mjere su preduzete prema nekim kadrovima, ali to se ne odnosi na cijelu partiju. Jer, tvrdim da bez snažnog angažovanja Demokratskog narodnog saveza u kampanji, glavnina Demokratskog narodnog saveza i Socijalističke partije ne bi bila ova pobjeda, ni gospodina Dodika, ni gospođe Cvijanović. Prema tome naše trojno partnerstvo treba da ostane, ko će se još priključiti to je stvar naših razgovora koji će uslijediti u narednim danima”, naglasio je.

Za N1 je govorio i o mogućnosti da pojedini članovi iz Srpske demokratske stranke budu u Vladi Republike Srpske.

“I toj stranci je upućen poziv da sarađuje. Taj poziv se očekivano najviše odnosi na institucije Bosne i Hercegovine, gdje je primjereno očekivati takvu saradnju. Oni nisu bili dio kolicionog sporazuma, oni su bili naši politički protivnici, borili se protiv nas, izgubili su. Korisnije je da nas ima više, da sarađujemo po određenim pitanjima, nego da smo u sporovima i sukobima. Da li će kroz pregovore doći do saradnje sa Srpskom demokratskom strankom, ili sa grupama u okviru Srpske demokratske stranke, to će pregovori da potvrde. Ja nisam isključiv. Spreman sam da o tome razgovaramo, ali prednost treba da se da da partnerima koji su iznijeli teret ove političke pobjede”, mišljenja je čelnik socijalista.

Na pitanje da li je moguće da dobojsko krilo Srpske demokratske stranke dobije ministarska mjesta u entitetskoj vladi, rekao je:

“Ne znam šta će biti moguće kroz te pregovore, ali ako bi se širila koalicija vjerujem da se ona može širiti na teret kapaciteta koga ima Savez nezavisnih socijaldemokrata, jer je ta stranka povukla taj prvi potez i očekujem da oni ako to žele budu spremni da daju od sebe”.

Prema nejgovim riječima, ne bi mu smetalo da Narodni demokratski progres, čiji je predsjednik Dragan Čavić, bude dio vladajućih u Republici Srpskoj.

Tema razgovora sa Đokićem je bio i izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine. S tim u vezi je kazao da nije dobro za ukupne odnose to što je “bošnjački narod izabrao hrvatskog člana Predsjedništva”. Razlog za to vidi u propustima izbornog procesa kojim su narušeni principi Dejtonskog mirovnog sporazuma.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.