"Revizija presude haškoj šestorci je propala ekspedicija"

Vijesti 02. nov 201816:42 > 17:04
N1

Revizija presude haškoj šestorci, koja je službena politika Hrvatske, je propala ekspedicija - poručila je u razgovoru za N1 Iva Vukušić, novinarka specijalizirana za suđenja pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu i doktorantica na Katedri za historiju Univerziteta u Utrechtu.

Ukazala je da javnosti godinu dana nakon samoubistva Slobodana Praljka prilikom iziricanja presude pred haškim sudom, javnosti nije obznanjeno kako je on došao do bočice u kojoj je bio otrov.

Vukušić se osvrnula i na praksu živog prenosa haških presuda.

“Tok dešavanja u prenosu kasni 30 minuta u odnosu na stvarno vrijeme iz razloga da se spriječi neka drama. Dakle, sud ima 30 minuta da spriječi dramu. Mislim da je to nešto čime se treba pozabaviti”, rekla je za N1.

Komentarisala je ideju o reviziji presude u slučaju Prlić i drugi tj. haškoj šestorci.

“Teoretski je moguće da se desi revizija, ali pod uslovom da se u međuvremenu nađe neki izuzetno važan dokaz. Ali, sami advokati nisu uspjeli naći takav dokaz. Šanse da se desi revizija presude su izuzetno niske, skoro nemoguće. Ideju o reviziji presude gura hrvatska službena politika. Čak je spominjana mogućnost da se ide i do Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija po ovom pitanju. To je propala ekspedicija”, ocijenila je Vukušić.

Smatra da je vrlo ružno što je Jean-Claude Antonetti, predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove, iz sudskog vijeća u slučaju Radovan Karadžić izuzeo Theodora Merona i još dvojicu sudija.

“Riječ je o dvojici sudija – Antonettiju i Meronu – koja su vrlo poštovana. Oni se sada javno natežu ko ima kontrolu nad sudijom. Šta god da se izrodi iz toga, nije dobro za sud. Nije dobro da njihova taština i ego cure na sve strane”, rekla je za N1.

Prema njenim riječima, cilj Karadžića je da se možda imenuju sudije koje će njemu biti blagonaklone.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.