Niz mjera za poboljšanje sigurnosne situacije u KS

Vijesti 02. nov 201817:24 > 18:35
N1

Zasjedala je Skupština Kantona Sarajevo koja je na hitnoj sjednici usvojila niz zaključaka, kako bi se poboljšala sigurnosna situacija u KS. Među zaključcima je posebno istaknuta potreba da se svi izlazi u Kantonu Sarajevo moraju pokriti video-nadzorom.

Niko nije glasao protiv i usvojen je niz mjera za poboljšanje sigurnosne situacije u KS.

Ona krucijalna je dugoročni cilj. Traži se izmjena Krivičnog zakona Federacije u smislu da se krivično djelo teške krađe motornog vozila izdvoji i da bude propisana najmanja kazna od tri godine zatvora. Također, apelovano je na pravosuđe da izriče oštrije kazne povratnicima u krivičnim djelima.

“Nama predstavlja problem ako se liši slobode određena grupa izvršilaca najtežih krivičnih djela okvalifikovanih od Suda BiH kao organizovanog kriminala i teških krađa vozila, zadrže se 30 dana u pritvoru da bi se nakon toga pustili da se brane sa slobode a oni izlaskom na slobodu nastavljaju vršiti ista ta krivična djela”, navodi Mevludin Halilović, policijski komesar.

Gotovo sat i po se poslanicima obraćao komesar Halilović. On je rekao da je postojala ideja da istragu od sarajevske policije preuzme SIPA, ali da ona i dalje ostane u nadležnosti Tužilaštva KS, što je sarajevski MUP odbio. Na prenos predmeta pristat će, kaže, kada kantonalno i Tužilaštvo BiH postignu dogovor. O radu tužilaštva i sudova, najviše je govora bilo tokom skupštinske rasprave.

“Sama činjenica da je 49 ljudi identificirano i privedeno u prvom tunusu, znači da su ih policajci jako dobro znali oni svi imaju kriminalne dosijee zašto su oni na slobodi u kućnom pritvoru?” kategoričan je Zvonko Marić, SBB.

“Mi sudskoj vlasti trebamo dati smjernice u kojim će se kaznena praksa revidirati. Da li je ovo praksa gdje vi imate slučajeve 200 njih sa jasnim dokazima gdje se svi brane sa slobode i velika većina su povratnici”, ističe Edin Forto, Naša stranka.

“Izmjene Krivičnog Zakona na nivou Federacije, mi to ne možemo izmijeniti na nivou Kantona, ali možemo inicirati”, tvrdi”, Mirza Čelik, SDA.

U istrazi o ubistvu sarajevskih policajaca kriminalistički je obrađena 81 osoba a trenutno se vrše vještačenja sa mjesta zločina u Centru za forenziku federalnog MUPa. Zatražena je pomoć i od FBI-a.

“Mi imamo saradnju sa američkom ambasadom i agencijama koje su na nju naslonjene imamo kontakte sa FBI radi se o tehničnim stvarima oni imaju bolju opremu za vještačenja tako da je to razlog”, pojašnjava Mevludin Halilović, komesar policije KS.

Komesar Halilović je danas saopštio da je objekat policijske uprave u Novom Sarajevu predviđen za rušenje.Skupština KS-a je naložila Vladi KS-a da pripremi Odluku o prenosu prava na korištenje zemljišta na parceli u Pofalićima te uspostavu modernog operativnog komunikacijskog centra.

Zbog rascjepkanog video nadzora zaključeno je da se svi izlazi iz Kantona Sarajevo moraju pokriti kamerama te da je potrebno postaviti videonadzor u policijskim vozilima. Zatražena je dodatna oprema za sistem radioveza te omogućavanje praćenja vozila putem GPS-a.

“Ono što mogu potvrditi je da će svi ovi zahtjevi vezano za opremu nabavku oružja, GPS uređaja i ostalo biti ispunjeni. Zanimljivo mi je da to prije nije traženo. Sad je traženo i bit će uvršteno u nacrt budžeta za narednu godinu”, kaže Adem Zolj, premijer Kantona Sarajevo. 

Od 2015. godine do danas zabilježeno je 17 napada na policajce. Zbog sumnje da se može dovesti u vezu s ubistvom prije sedam dana u pritvoru Srećko Trifković. Posljednji je put uhapšen u martu ove godine u okviru akcije “Volan”. Novo ročište u ovom predmetu je 12. novembra.

Iz Suda BiH za N1 kažu da za sada nemaju informacije da li je došlo do nagodbe između Tužilaštva BiH i bilo kojeg od optuženih.

Trenutno su, od ukupno 25 lica, dva optužena u pritvoru, a sedam pod mjerama zabrane.

Gdje li su ostali?

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.