Advokatice o istrazi i načinu na koji je Praljak unio otrov

Vijesti 02. nov 201817:37 > 18:49
N1

Događaj koji je šokirao svijet i ostao misterija. Jednogodišnja istraga Holandskog tužiteljstva nije odgovorila na pitanje kako je Slobodan Praljak unio otrov u sudnicu, gdje nakon izricanja presude izvršio samoubistvo.

“Istraga nije pokazala na koji način i u kojem je trenutku gospodin Praljak dobio cijankalij koji je koristio. Nije utvrđeno niti jedno kazneno djelo”, navodi se u saopćenju Holandskog tužiteljstva.

Naime, po holadskom zakonu, posjedovanje cijankalija nije kazneno djelo. Pregledom snimki nadzornih kamera iz pritvora i prostorija Haškog suda nije uočeno ništa sumnjivo i nije se vidjelo niti da je Praljak nosio bočicu, niti da mu je bilo ko drugi dao.

“Iz izjava svjedoka se može izvesti da je Praljak neko vrijeme razmišljao o samoubojstvu. Na primjer, on je već imao svoje predmete zapakirane za put u Hrvatsku i nekoliko puta se oprostio ljudima”, stoji u saopćenju.

U trenutku kada je Praljak popio otrov u sudnici je bila i advokat Senka Nožica. Ona za N1 kaže da je ne čudi da je uspio neopaženo unijeti otrov, jer kaže da je Praljak bio strastven, te daje još 2010. godine nagovijestio da šta će se dogoditi.

“Mislim da je on već u to vrijeme znao šta će, kako je rekao, i to tada u sudnici uradio. I da je on već ranije obezbijedio na neki način. Dovoljno je pametan i dovoljno je znao propise, i gdje se nalaze kamere. Bio je i reditelj, znao je na koji način može da čuva”, Senka Nožica, advokat

Nožica podsjeća da su mjere sigurnosti u Hagu bile na najvišoj razini, te da se ništa nije moglo unijeti niti u prostoriju u kojoj se ona sastajala s njim, niti njegova porodica. Ona, ipak, pretpostavlja, kako je osuđen hrvatski general uspio prokrijumčariti cijankalij.

“Jedino mjesto kako je on to mogao na taj kritični dan unijeti u sudnicu, a to je da je stavio tu ampulu u intimni veš, nekako zalijepiti. Jer stražari i pri ulasku i izlasku u sudnicu, provjeravaju sve, i cipele im izuvaju, i stopala pregledaju. Postoje dijelovi tijela koje ne smiju dodirivati, i pretpostavka da je tako unešena i ta ampula”, kaže Nožica.

Iznenađena ishodom istrage nije ni advokatica Slobodana Praljka, Nika Pinter.

“Istraga je išla, što mogu prvog časa razumijeti, kako, ima li odgovornosti od strane suda ili pravosuđa, ima li kakve kaznene odgovrnosti. A kako se nije našla kaznena odgovornost, niko ne pita zašto se desilo to”, kaže Pinter.

“Godinu dana je prošlo. Istraga je provedena. Niko nije ostao bez posla. Neke su preporuke date. Ali, u svakom slučaju, puno manje dramatično u odnosu na ono šta se dogodilo u sudnici”, navodi Iva Vukušić, novinarka.

Holandsko tužiteljstvo je zaključilo na temelju izjava svjedoka da je Praljak već duže vrijeme razmišljao o samoubistvu. Nakon njegove smrti pronađeno je oproštajno pismo u kome je Praljak napisao svojoj obitelji da je još davno donio odluku da okonča svoj život, u slučaju da bude proglašen krivim.

Ne može se isključiti da je Praljak već prilično dugo vremena posjedovao taj otrov, navodi se po okončanju istrage.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.