Komšić: Naša obaveza je da se suprostavimo

Vijesti 03. nov 201816:14 > 16:14
N1

U osvit 23. godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izrazio je mišljenje da iste one snage koje su se tada pobunile protiv države i međunarodnog poretka danas kroz institucije BiH ponovo pokušavaju da suspendiraju Ustav, djelovanjem pojedinih članova Centralne izborne komisije.

“Obaveza nas građana BiH jeste da se na demokratski način tome suprotstavimo. Građani su primorani da se brane od produbljivanja diskriminacije čiji je cilj suspendiranje Ustava koji ionako u sebi sadrži niz diskriminirajućih elemenata. Međutim i takav Ustav dužni smo braniti jer je to preduslov opstojnosti države i preduslov nade da će BiH jednog dana biti normalna građanska država u kojoj etnička pripadnost neće biti ni privilegija niti prepreka bilo kojem građaninu BiH. Bilo kakva ravnodušnost u pogledu navedenih stvari može jedino značiti odustajanje od države i izdaju svih onih koji su položili živote za državu BiH”, ukazao je Komšić u današnjem saopćenju za javnost.

Snage koje su branile BiH, po njegovom mišljenju, nisu branile samo državu nego i međunarodni poredak, jer je “BiH 22. maja 1992. godine primljena u Ujedinjene nacije”.

Zbog nužno potrebnog mira, podsjeća Komšić, građani su prije 23 godine, uslijed činjenja genocida i etničkog čišćenja nad njima, morali pristati na ogromne ustupke kako bi sačuvali državno-pravni okvir Bosne i Hercegovine.

“Morali smo, uslijed zvjerstava koje su počinili oni koji su napadali državu i cjelokupni međunarodni poredak, da pristanemo na niz koncesija koje su dovele do nejednakopravnog položaja svih građana. Godinama poslije, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu svojim presudama izričito je ukazao na pogubnost tih koncesija nalažući domaćim vlastima da otklone diskriminaciju i nejednakopravan status svih građana BiH. Domaće vlasti ne samo da nisu otklonile postojeću diskriminaciju nego dobar dio tih vlasti postojeću diskriminaciju nastoji produbiti upravo putem institucija BiH”, naglasio je Komšić u saopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.