Kanton u kojem su migranti najbolje osjećaju

Vijesti 03. nov 201820:21 > 20:23
N1

Proteklih sedmica kada je u pitanju migrantska kriza u Bosni i Hercegovini u fokusu javnosti bilo je stanje u Krajini. Ali, prema željenom cilju, Evropskoj uniji, migrante je put odveo i do Tuzle.

Kilometrima udaljeni od svojih domova, u potrazi za boljim životom, desetke migranata put kroz BiH je nanio i na područje Tuzlanskog kantona. Kako bi im olakšali mukotrpno putovanje do konačnog cilja – lokalno stanovništvo odlučilo je pokazati humanost.

“Realno, velike stvari trebaju institucije da čine. Mi kao pojedinci smo tu da im pomognemo, da im olakšamo boravak ovdje u Tuzli koliko je moguće, jer sama činjenica da grupa njih prespava pod otvorenim nebom i nisu baš olakšavajuće okolnosti njihovog boravka ovdje, ali mi se trudimo da nisu gladni, da nisu žedni i da im donesemo čistu odjeću”, priča Mevla Mehanović, aktivistica.

U teškim danima životnog koračanja, dio migrantske priče upravo su postali i građani Tuzle. Kenan Bibuljica na autobusku stanicu dolazi svako veče. S jednim ciljem – pružiti pomoć migranitima koji se tu nađu.

“Kažu da im je najbolje u Bosni i u Tuzlanskom kantonu, jer mnogi Tuzlaci dolaze i obilaze ih. Niko ih ovdje ne dira. Lijepo im je. Ovdje, na autobuskoj stanici, spavaju. Imaju da jedu. Ja ću večeras doći oko 11, donijet ću im čaj da popiju prije spavanja i njima lijepo, a meni još ljepše”, kaže Bibuljica.

Pored hrane, higijenskih potrepština, lijekova, deka za zimu koja slijedi, pomoć migrantima pristiže i preko društvenih mreža. Od šestog mjeseca ove godine, kada je pristigla prva grupa migranata, građani se putem Facebook grupe “Izbjeglice dobro došle Tuzla” udružuju kako bi njihovo putovanje učinili što lakšim.

“Jedan momak od njih sedam je pričao engleski pa smo vidjeli da im trebaju vreće (za spavanje, op.a), patike, ruksaci. Angažovala sam se i za dva sata putem društvenih mreža uspjeli smo sve prikupiti i donijeti im, i usmjeriti ih da se prijave u Ured za strance, da se prijave i dobiju papire i oni su sinoć otišli u Sarajevo”, dodaje Jasmina Kunosić.

Konačna sudbina migranata kojima ovi ljudi pomažu je neizvjesna. Na tom putu neizvjesnosti njima će Tuzla, zahvaljujući dobrim osobama, ostati u sjećanju kao grad, usputna stanica na kojoj su domaćini pokazali da biti čovjek i pomoći i nije tako teško.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.