Tužioci griješe, a građani plaćaju milione KM

Vijesti 04. nov 201817:13 > 17:49
N1

Svakodnevno se u državi rješavaju tužbe zbog neosnovanog boravka u pritvorima ili izrečenih mjera zabrane, a godišnje isplaćuju milionske odštetne sume. Samo za tužbe zbog procesa vođenih na nivou Bosne i Hercegovine prošle godine isplaćeno je milion i pol maraka novca poreskih obveznika. I u ovoj godini više od milion.

Milovanu Bjelici – SDS-ovcu, sadašnjem načelniku opštine Sokolac presudom iz 2011. isplaćeno je više od 140 hiljada maraka odštete. Bjelica je, podsjećamo, u pritvorskoj jedinci Suda Bosne i Hercegovine proveo nepunu godinu – od novembra 2005. do kraja oktobra 2006. pod optužbom za organizovani kriminal i zloupotrebu položaja u slučaju poznatijem kao “Privredna banka Srpsko Sarajevo”. Obrazlažući presudu sudija je tada naveo da tužilaštvo nije dokazalo navode optužnice za Milovana Bjelicu i Mirka Šarovića.

“Tada je bio živ sudija Salem Miso koji je vodio ovaj postupak, nije podlegao pritiscima, niti je želio da donese političku presudu. Donio je oslobađajuću presudu – i za mene i za gospodina Šarovića. Nakon toga tužilaštvo je uputilo žalbu i Apelaciono vijeće kojim je predsjedavala tadašnja predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso je potvrdila oslobađajuću presudu. Mi smo dobili tada da se možemo žaliti da tražimo nadoknadu za provedeno vrijeme za nepunih godinu dana pritvora. To je bila presuda od 140-150 hiljada maraka, ali to su sigurno mnogo veći troškovi, duševna bol porodice, može zdravstveno stanje”, kaže Bjelica.

“U 2017. godini na ime nematerijalne štete zbog neosnovanog boravka u pritvoru ili izrečenih mjera zabrane ukupno je isplaćeno 1.474.712,07 KM. Navedeni iznos odnosi se kako na pravosnažne presude tako i na sudske nagodbe koje Pravobranilaštvo BiH zaključi sa tužiocem u toku postupka”, saopšteno je iz Ministarstva finansija BiH.

I to nije sve. Za devet mjeseci 2018. godine po istom osnovu isplaćeno je oko milion i 200 hiljada maraka. Ove milionske cifre uključuju glavni dug, zakonske zatezne kamate i troškove parničnog postupka zbog grešaka u tužilačkim odlukama.

“Pravosudni organi – tužilaštva imaju ovdje jako značajnu ulogu u smislu što kvalitetnijeg, stručnijeg pristupa kod samih postupaka koje vode jer mi vezano za te postupke i imamo posljedice da se pojavljuju određeni zahtjevi. To treba biti što kvalitetnije postavljeno, a i sudovi su takođe važna karika budući da oni odlučuju”, smatra Ismet Velić, pravobranilac Bosne i Hercegovine.

Nekadašnji tužilac i dugogodišnji advokat Senka Nožica problematičnim smatra nekvalitetne istrage, površnost tužilaca, te upitna vještačenja.

“U ovim slučajevima je to dosta bolno. Prvo je bolno jer su ljudske sudbine u pitanju ili oštećeni ili okrivljeni, zatim je bolno jer se udara po džepu države i država izdvaja umjesto da gradi puteve i da idemo prema Evropi – mi plaćamo te neosnovane pritvore. I ono što je za mene začuđujuće je da Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH ne razmatra takve slučajeve. Ako se nekom tužiocu dese dva ili tri takva predmeta, ako se dešavaju oslobađajuće presude za teška krivična djela, onda bi VSTV to trebao da razmatra i raspravlja o tim kadrova i da ima bolje kriterije pri odabiru tih kadrova. Za pravosuđe su potrebni najbolji pravnici kao što su za ljekare u bolnicama potrebni najbolji studenti. Često se stiče dojam da na to utiču političke partije – da one utiču na izbor pravosudnih organa”, zaključuje Nožica.

Zbog neuvezanih sistema gotovo je nemoguće dobiti precizne podatke o svim odštetnim sporovima u Federaciji BiH i Republici Srpskoj. Federalno ministarstvo pravde prošle godine sporazumno je okončalo 19 predmeta što je iznosilo oko 80 hiljada maraka. Paralelno se vode sudski procesi jer se sporazumo riješi tek dio zahtjeva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.