Možda je lakše i jeftinije, ali nije zdravije

Vijesti 04. nov 201818:04 > 18:22
N1

Zima je sve bliže. Napraviti domaću zimnicu ili kupiti - dilema je. Većina građana zimnicu je već pripremila, a oni kojima to vrijeme nije dozvolilo u nabavku su se uputili na neku od gradskih pijaca.

Miris pečenih paprika, ukus bakinog ajvara, kiselog kupusa – za mnoge je prva asocijacija na jesen. Iako se duh starog vremena polako gubi, mlada Mersida Projić još uvijek mu je vjerna. Priprema zimnice u njenoj porodici je tradicija.

“Prvenstveno mora biti kvalitetno povrće, mora biti zdravo, a što se tiče recepta to su sve oni recepti naših nana, deda, naših roditelja”, priča Projić.

Recepte svojih predaka ljubomorno čuva i Suada Džemidžić. No, kaže žalosti je što mlađe generacije sve rjeđe prave domaću zimnicu, jer lakše je kupiti gotovo. Ali nije ni zdravije, niti se okus, kaže, može porediti.

“Pošto su domaćinstva manje brojna nego što su prije bila tako da se zaista ne isplati praviti velike količine. Male količine se ne isplate, velike bi se bacile, a male skupo koštaju. Bilo bi naravno zdravije s manje soli, manje konzervansa, međutim ipak se kupi”, kaže Džemidžić.

Za zdravije je sve manje vremena. Brz način života mnogima ne ostavlja vremena za ovaj posao, a i pričaju nam, jeftinije je kupiti već spremno.

Anketa:

-Previše je to sad skupo da se pravi, previše je pa se ne može i potrošiti.

-Nekad je svaka kuća spremala zimnicu, počevši od paprike, kornišona, kiselog kupusa, salate ovako, salate onako. Međutim sad je sve neki tempo života tako da ljudi više i nemaju vremena.

“Kao što sve prestaje, nestaje, rijetki su oni koji još nešto prave. Sljedeće generacije neće praviti ništa”, dodaje Osman Omerbegović, prodavač.

No, jedno je sigurno, ukusna zimnica odličan je prilog uz svako jelo. I prije svega zdrav. Prodavci na ovoj sarajevskoj pijaci, poručuju da ako ipak nema vremena ili ne umijete sami, njihove vrijedne ruke za vas će pripremit zdrav, domaći zimski obrok. I to po veoma pristupačnim cijenama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.