Za pčelare nema zime

N1

Pčelari ove sezone zadovoljno trljaju ruke. Kažu za razliku od prošle godine, zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama, ove godine prinosi meda znatno su veći. Za njih ove godine nema zime.

U pčelinjaku porodice Rajič završene su posljednje pripreme za zimu. Razloga za strah od snijega i mraza kažu nema, jer ako ima dovoljno hrane pčele mogu preživjeti enormno niske temperature. Trenutno su pčele u fazi mirovanja do februara, ali Mirko i njegov sin Nikola svakodnevno obilaze košnice kojih imaju oko 200.

“Svaki dan imate nešto novo za pogledati, da vidite da nije slučajno bila grabež, da poklopac neki nije otpao, kamen da nije pao jer su u nas jake bure, tako da uvijek ima nešto”, kaže Nikola Rajič, pčelar.

“Treba pčelama ostaviti dosta meda, osloboditi ih nametnika, od varoa, lijekove što se trebaju dati i to riješiti, da bi pčela mogla mirno zimovati”, dodaje Mirko Rajič, pčelar.

Dok pčele miruju, matica tokom zime polaže jaja, rađa se novi život i počinje borba za opstanak, kažu pčelari. Prosječna količina meda izvučena iz jedne košnice je oko 30 kilograma, a godišnje proizvedu oko četiri tone. Na prinos meda, kažu, utječe veći broj faktora, paša, vremenske prilike, jačina društva i veličina košnice.

“Imali smo nešto prinosa na bagremu, nešto na livadi, počeo je i vrijesak solidno, ali su ih prekinule vrućine koje su došle sredinom osmog mjeseca, preko trideset stupnjeva i tu je bio prekid medenja, uglavnom ja sam zadovoljan”, ističe Mirko Rajič.

Iako je pčelarstvo sezonski posao, kaže da je obaveza mnogo i da posla ima tokom cijele godine. Najbitnije je dobro uskladištiti med do vremena prodaje.

S obzirom na to da mnoge stavke u pčelarstvu nisu zakonom regulisane, ova grana poljoprivrede koja ima ogroman potencijal u BiH ipak nije u potpunosti iskorištena.

Kažu, problem im predstavlja nedostatak poticaja. Na račune pčelara u Hercegovačko-neretvanskom kantonu ove godine uplaćeno je 200.000 maraka kantonalnih poticaja. No njih nedostaje na federalnom nivou. Kako bi dobili poticaje uslov je bio da po košnici moraju prodati najprije pet, pa tri i sada dva kilograma meda.

“Prošle godine bilo je tri kg po košnici i bilo je 15 KM po košnici. Ove godine smanjeno je na 11 KM i dva kg po košnici, tako da mali broj pčelara dobiva poticaje u Federaciji”, navodi Nikola Rajič.

Prodaja meda, kažu Rajiči, jako je dobra. Cijena po kg iznosi 17 km. Nadaju se da će naredna sezona biti još uspješnija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.