Korajlić o slučaju ubistva sarajevskih policajaca

Vijesti 05. nov 201808:42 > 09:32
N1

Nedžad Korajlić, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu za N1 je govorio o ubistvu dvojice policajaca, te o sigurnosti općenito u BiH.

Gostujući u emisiji Novi dan, Korajlić je kazao da je zadovoljan tokom istrage ubistva dva policajca, dodavši i da su mediji dobro pokrili taj nemili događaj.

“Ubistvo policajaca je takav zločin, koji se ne može pojmiti ni sa čim ljudskim. Na početku smo malo pretjerali i previše stavili akcenat na sve to, a nismo dozvolili istražnim organima da rade posao”, istakao je.

Smatra da se ne može očekivati da se takav slučaj sofisticiranog organizovanog kriminala može riješti za dan-dva, te podsjeća da dodatni problem stvaraju procedure dokazivanja, zbog postojanja međuentitetkih i kantonalnih granica, gdje se dešava da u slučaju kršenja procedura predmeti padnu na sudu.

Tvrdi da problem međuentitetskog razdvajanje može biti riješen.

“Sigurno da u tim među-policijskim, međuentitetskim dogovrima, razgovorima, zakonskim, dodatnim propisima može se to regulisati, Zašto da policija iz RS-a ili Sarajeva stane kada traga za počiniocem? Zašto da ne nastavi dalje, a samo da se sistemom veze obavijesit da je nastavila dalje. Jednostavno, vi morate stati na zoni razdvajanje”, objasnio je.

Korajlić podsjeća da je policija u RS-u pokazala susretljivost nakon ubistva policajaca i dala sve kapacitete, ali smatra da ovu vrstu i druge oblike organizovanog kriminala bi trebale biti u nadležnosti državnog tužilaštva i SIPA-e, a da ostale agencije daju asistenciju.

“Mislim da je to jedan od načina. Ja pretpostavljam da oni razmišljaju oko toga, ali svaki dan, svaki sat u ovakvim slučajevima je nepovratno izgubljen. Zato što postoji mogućnost da su izvršioci tragove sklonili i sve drugo što bi moglo dovesti u vezu sa tim krivičnim djelom. Protok vremena je kod svih krivičnih djela izuzetno bitan”, istakao je.

Upitan ko bi trebao biti incijator promjena, Korajlić kaže da akademska zajednica, policija i sigurnosne agencije stalno govore o tome, ali da to treba da se riješi na parlamentarnom nivou.

“Nikakva kafana, To mora biti parlament i institucijalno rješavanje problema”, poručio je u razgovoru sa Almom Dautbegović Voloder.

Korajlić je pohvalio aktuelnu strukturu u MUP-u Kantona Sarajevo, rekavši da je napravila iskorak u saradnji sa akademskom zajednicom, te naglasio kao glavni problem u saradnji MUP-a i tužilaštva nedovljan broj tužilaca i saradnika.

“Prema analizi, nepotvrđenih optužnica u Kantonu Sarajevu ima oko 13 do 14 posto. Imamo greške u radu i policije, i tužilaštva i sudova, ali velik broj predmeta ne mogu da stanu ni u fioke, nego ih drže na podovima. Zbog nedovoljnog broja tužilaca i saradnika, oni moraju da naprave grešku”, pojasnio je.

Korajlić tvrdi da od uvođenja video-nadzora neće biti koristi bez mogućnosti da se snimak obradi softverski i da se vidi gdje se koje vozilo kretalo.

Pogledajte video gostovanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.