Upozorenje Hadžibajrića Zolju: Izdajte dozvolu Centrotransu

Vijesti 05. nov 201811:11 > 11:13
N1

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić uputio je hitni dopis premijeru Kantona Sarajevo Ademu Zolju u kojem traži da do kraja dana dodijeliti privremena rješenja Centrotransu. Pismo prenosimo u cijelosti.

“Poštovani gospodine Zolj,

Tokom ove godine, nakon bezbroj ranijih pokušaja da se višegodišnji problem Općine Stari Grad Sarajevo sa neredovnim održavanjem linijskog prijevoza putnika, riješi na zadovoljstvo njenih stanovnika, Općinsko vijeće i ja kao Općinski načelnik dostavili smo Vam više dopisa i zahtjeva sa prijedlogom rješenja navedenog problema. Posebno ističem dostavljeni Vam Zaključak Općinskog vijeća, broj: 02-49-174/18 od 26.04.2018. godine, te mojih više urgencija za iznalaženja rješenja, za nas i stanovnike naše Općine, ogromnog problema.

U proteklom periodu željeli smo shvatiti da, sa vaše strane i nadležnog Ministarstva saobraćaja, postoji spremnost da se ovaj problem riješi na adekvatan način. Kada smo dobili informaciju da su KJKP Gras brisani redovi vožnje očekivali smo da će istog dana, drugome prijevozniku, biti izdana privremena rješenja za održavanje predmetnih linija. Međutim, naša očekivanja nisu se ostvarila i, očito, nastavljena je dosadašnja praksa nerješavanja problema prijevoza na području Općine Stari Grad Sarajevo.

Najnovije izjave i postupci ministra Fiše potvrđuju naše sumnje da postoje različiti aršini za rješavanje problema stanovnika pojedinih općina u Kantonu Sarajevo. Kao potvrdu naprijed navedenoga ističemo, od strane Ministarstva saobraćaja, pozitivan odgovor i rješenje zahtjeva stanovnika i mjesnih zajednica sa područja Općine Vogošća (linije Sutjeska – Orahov Brijeg i Park – Bušća), Općine Novo Sarajevo (linija Drvenija – Gornje Velešiće) ili Općine Novi Grad Sarajevo (linije Otoka – Briješće i Otoka – Turkušiće) gdje su, problemi prijevoza riješeni tako što su prijevozniku izdata privremena rješenja.

Postavljam pitanje, zašto se ova praksa ne primjenjuje za rješavanje problema prijevoza stanovnika Općine Stari Grad Sarajevo? Da li postoji i kakva je razlika u zakonskoj regulativi kada je Ministarstvo saobraćaja rješavalo problem prijevoza stanovnika navedenih općina sa identičnim rješenjem problema prijevoza stanovnika Općine Stari Grad Sarajevo?

Općina Stari Grad Sarajevo je, nakon dugogodišnjeg čekanja da Ministarstvo saobraćaja riješi problem prijevoza stanovnika Mahmutovca i Faletića, odlučila da samoinicijativno uspostavi prijevoz na navedenim relacijama i Centrotransu odobri red vožnje Latinska ćuprija – Mahmutovac i Vijećnica – Faletići. Nakon više od šest mjeseci održavanja navedenih linija, Općinsko vijeće razmatralo je informaciju o kvaliteti, uslužnosti i redovnosti obavljanja prijevoza te zaključilo da je ista na visokom nivou i na ogromno zadovoljstvo stanovnika naselja koje navedene linije pokrivaju.

Ovim dopisom obraćamo Vam se kao najodgovornijoj osobi u izvršnoj vlasti Kantona Sarajevo da Vi, odnosno Vlada na čijem ste čelu, date nalog Ministarstvu saobraćaja da, kao i u navedenim slučajevima na području drugih općina, firmi Centrotrans izda privremena rješenja za linije koje su u skladu sa Zakonom brisane iz registra zbog neodržavanja, do okončanja postupka odabira prijevoznika za stalno održavanje predmetnih linija. Firma Centrotrans, odlukom Skupštine Grada Sarajeva iz 1991. godine, ovlaštena je za obavljanje prijevoza u gradskom saobraćaju, ispunjava sve zakonom propisane uslove, posjeduje potreban broj novih minibusa te dovoljan broj novozaposlenih i stručno obučenih vozača. Ujedno, u dosadašnjem radu na području Općine Stari Grad Sarajevo, navedena firma se pokazala kao kvalitetan i odgovoran prijevoznik koji svoje usluge pruža na zadovoljstvo korisnika, odnosno stanovnika naše Općine.

Na kraju, želim Vas upozoriti da ćemo, ukoliko odmah, odnosno u toku dana pozitivno ne riješite naš zahtjev i Ministarstvo saobraćaja ne donese privremena rješenja čime će se stanovnicima naše Općine obezbjediti uredan i redovan prijevoz, nadležne službe i ja kao Općinski načelnik, koristeći ovlasti iz Statuta, a s ciljem obezbjeđenja redovnog prijevoza, u skladu sa odredbama članova 22. i 24. Zakona o cestovnom prijevozu Federacije BiH, prijevozniku Centrotrans izdati privremena rješenja i time, do trajnog rješenja prijevoza putnika, ublažiti agoniju stanovnika Općine Stari Grad Sarajevo.

U očekivanju Vašeg pozitivnog odgovora, srdačno Vas pozdravljam”, stoji u pismu Ibrahima Hadžibajrića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.