Raspitivanje za posao preko Ramiza Karavdića

Vijesti 05. nov 201812:42 > 12:45
N1

Na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, svjedok Kantonalnog tužilaštva je ispričao kako se preko Ramiza Karavdića raspitivao za posao kćerki i zetu.

Šemsudin Hodžić je izjavio da su posao kćerki i zetu tražili svi, pitali svakoga i pratili konkurse, a kada je pitao Karavdićevu kćer, koja mu je bila radna kolegica, kako se ona zaposlila, uputila ga je na optuženog, piše Detektor.

“Poznavao sam Ramiza četiri ili pet godina prije toga, bio je poštar u Banovićima. Mislim da mi je njegova kćerka dala broj telefona ili sam isti ranije imao. Pozvao sam ga i rekao, ako bi bilo kakvog posla, da ima u vidu moju kćerku i zeta. Nije mi ništa konkretno odgovorio”, kazao je svjedok.

S Karavdićem je poslije, kako je napomenuo, nekoliko puta imao kontakte i obično bi mu, prema iskazu svjedoka, govorio: “Bit će, ne sekiraj se”, te je za zeta jednom spominjao posao u rudniku, a drugi put u Direkciji za puteve Tuzlanskog kantona i tražio je podatke.

“Bio je bolestan i dao mi je broj telefona čovjeka i pojasnio da mu se predstavim kada ga nazovem. U nekoj priči mi je rekao da je to ‘krupan’ čovjek. Nazvao sam ga, ali mi je isto govorio kao i Ramiz, da se ne sekiram”, naveo je svjedok Hodžić.

Kada je ozdravio, kako je kazao svjedok, Karavdić ga je pozvao i rekao mu da je izašao konkurs za “Poštu”, da pripremi dokumentaciju za kćerku i ostavi je na šalteru na svom poslu, ali da na internetu taj isti konkrus nisu pronašli.

“Neko je nazvao kćerku na telefon i rekao joj da je primljena u ‘Poštu’. Veselili smo se. Kada je kćerka kasnije zvala taj isti broj, odgovoreno joj je da je žalbeni postupak u toku. Jedno veče je kćerka došla kući i rekla da je Ramiz uhapšen. Vidio sam da je vrag odnio šalu”, naveo je svjedok.

Karavdić od njega, kako je pojasnio, za protuuslugu nije tražio novac, ali ga je obavijestio da kada se sve završi, morat će “počastiti neke ljude”, kao i da su u tom periodu imali kontakata nevezano za posao kćerki ili zetu.

“Jedne prilike me nazvao na posao, pitao me da li imam nekog električara, treba mu hitno. Rekao sam mu: ‘Pusti električara, daj ovo meni završavaj”, kazao je svjedok, koji je dodao da su kćerka i zet kasnije otišli u inostranstvo.

Karavdiću se sudi zajedno s Amirom Zukićem, Safetom Bibićem, Nedžadom i Senadom Trakom, Esedom Džananovićem i Asimom Sarajlićem, koje optužnica tereti za protivzakonito posredovanje pri zapošljavanju u javnim preduzećima.

Nastavak suđenja je 26. novembra.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.