Novalić i Wigemark o EU integracijama i reformskim procesima

Vijesti 05. nov 201813:47 > 13:48
Vlada FBiH

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić susreo se danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU ambasadorom Lars-Gunnar Wigemarkom.

Glavna tema razgovora bili su put Bosne i Hercegovine ka EU integracijama i nastavak provođenja započetih reformskih procesa u FBiH, kojima je ambasador Wigemark dao bezrezervnu podršku.

Na dnevnom redu je bila i borba protiv korupcije i organiziranog kriminala u čemu, zajednički je konstatirano, do sada nisu zabilježeni značajniji rezultati.

“Posebni odjeli za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala u Vrhovnom sudu i Tužilaštvu FBiH do sada nisu profunkcionirali jer nisu stvorene prostorne pretpostavke za njihov rad, što je tehničko pitanje koje moramo riješiti u najkraćem roku.

Pri definiranju razvojnih ciljeva prema kojima treba ići društvo, odnosno Federacija BiH, označili smo tri ključne stvari, a to su položaj mladih, ekonomski rast i borba protiv korupcije, te moguće ekologija kao četvrta. Nama je cilj definirati zajedničko u svim tim ciljevima i raditi na njihovom ostvarenju”, rekao je federalni premijer.

Ambasador Wigemark interesirao se i za procese formiranja vlasti nakon izbora, pri čemu je naglasio da je najvažnije da budu formirani stabilni parlamenti i vlade u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Također, istakao je važnost rješavanja pitanja mladih ljudi, naglasivši da je ključno otvaranje novih radnih mjesta i stvaranje uvjeta za njihovo zapošljavanje kako bi im bila omogućena perpsektiva za ostanak u svojoj zemlji i za davanje doprinosa u njenom daljem razvoju i napretku, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.