Sutra vanredna sjednica Skupštine BPK Goražde

Vijesti 05. nov 201815:35 > 15:38
N1

Vanredna sjednica Skupštine Bosanskopodrinjskog kantona Goražde bit će održana sutra u skladu sa zahtjevom devet poslanika.

Kao razlog vanrednog zasjedanja u zahtjevu je navedena namjera Centralne izborne komisije (CIK) BiH da pri raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine primijeni popis iz 2013. godine.

Na današnjem radno-konsultativnom sastanku rukovodstva Skupštine BPK Goražde sa inicijatorima sjednice, još jednom je upozoreno da je eventualna ovakva odluka CIK-a u suprotnosti sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine, čime bi direktno bio oštećen Bosansko podrinjski kanton Goražde.

“Ova sjednica zatražena je u skladu sa Poslovnikom Skupštine BPK, a imajući u vidu namjere CIK-a da kod raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH primijeni popis iz 2013. godine. Ukoliko se to desi, BPK Goražde ostat će bez svojih delegata u Klubu Hrvata, vjerovatno i u Klubu Srba, a upitno je da li ćemo imati i delegate iz reda Bošnjaka”, kazala je poslanica DF-a u Skupštini BPK Edita Velić.

Poslanik SDP-a Suad Došlo ističe da će se na vanrednoj sjednici jasno očitovati, iznijeti stavove i zaključke.

“Ovo što CIK radi je prouustavno. CIK postavlja uslove koji nisu u njegovoj nadležnosti. Ovdje se radi o ravnopravnosti federalnih jedinica koje se zovu kantoni, bez obzira na veličinu i broj stanovnika. Ovo je pokušaj državnog udara”, ističe Došlo.

Predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde iz SDA Aida Obuća kaže da je sutrašnja vanredna sjednica zakazana nakon konsultacija na današnjem sastanku.

“Dogovorili smo da sjednica bude održana sutra u 9 sati i nadam se da ćemo donijeti određene zaključke i prijedloge koje ćemo dostaviti CIK-u. Naš stav je da ćemo u potpunosti insistirati na poštivanju zakonskih propisa ove države, prije svih Ustava FBiH”,  kazala je Obuća.

Za sutrašnju sjednicu predložena je samo jedna tačka dnevnog reda: “Donošenje zaključaka u vezi sa provedbom Ustava Federacije Bosne i Hercegovine o zastupljenosti predstavnika konstitutivnih naroda iz kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine”.

Devet poslnika koji su inicirali vanredno zasjedanje, zatražili su da na sjednicu budu pozvani i predstavnici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.