Deseti dan istrage ubistva sarajevskih policajaca…

Vijesti 05. nov 201817:54 > 19:33
N1

Deseti je dan istrage o ubistvu dva policajca u Sarajevu. Iz Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo za N1 su istakli, da čine sve na rasvijetljavanju ovog krivičnog djela i da, dok traje istraga, nema detaljnijih informacija za javnost. U dosadašnjem toku istrage, saslušana je i ispitana 81 osoba.

Istraga o ubistvu dva policajca u Sarajevu u strogoj je tajnosti. U posljednja tri dana, kako saznajemo, nije bilo novih privođenja. Radi se na terenu i čini sve na pronalasku počinilaca – kazali su za N1 u kantonalnom sarajevskom MUP-u. Zaključno sa desetim danom istrage saslušana je i ispitana 81 osoba, a prvog dana je poručeno:

“Mogu da poručim da ćemo zajedničkim snagama – ako treba prevrnuti sve u okolini Sarajeva i na bilo kom drugom mjestu da dođemo do izvršilaca ovog krivičnog djela”, kazao je Mevludin Halilović, komesar MUP-a KS

Zbog dovođenja u vezu sa ubistvom policajaca Srećku Trifkoviću određen je jednomjesečni pritvor. Podsjećamo na odluku Kantonalnog sarajevskog suda da sa tog ročišta isključi javnost kako prisustvom medija ne bi bila ugrožena istraga. Srećko Trifković inače je jedan od 27 optuženih u akciji “Volan” – u slučaju čije suđenje tek predstoji pred državnim sudom 12. novembra. Od 25 osoba u najvećoj istrazi o autokriminalu u državi, dva optužena su u pritvoru, a sedam pod mjerama zabrane.

“Kada je u pitanju ova vrsta i drugi oblici organizovanog kriminala to bi moralo da preuzme državno tužilaštvo, morala bi da se uključi SIPA, a da kantonalne policijske agencije, federalna policija, MUP Republike Srpske daju pomoć i asistenciji SIPA-i i državnom tužilaštvu. Mislim da je to jedan od načina, ja pretpostavljam da oni razmišljaju oko toga, ako ništa moraće se uključiti u narednom periodu. Svaki dan, svaki sat u ovakvim slučajevima se ne može vratiti – iz razloga što postoji mogućnost, a izvršioci su sigurno i tragove sklonili i sve drugo što bi ih moglo dovesti u vezu sa tim krivičnim djelom. Protok vremena je kod ovih krivičnih djela, a i kod mnogih drugih – izuzetno bitan”, istakao je Nedžad Korajlić, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine još ranije su saopštili da su spremni pružiti pomoć u okviru svoje nadležnosti. No iz ove institucije danas su nam kratko kazali su bez komentara o tome – namjerava li se i kako Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uključiti ili eventualno preuzeti istragu o ubistvu dva policajca u Sarajevu. Dogovor o tome je neizvjestan, a i brojni drugi detalji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.