Ozbiljan apel bh. inovatora nakon novog uspjeha

Vijesti 05. nov 201820:49 > 21:00
ilustaracija

Jučer je u Nirrnbergu svečano završena 70. međunarodna izložba inovacija i, po svemu sudeći, 24., posljednji nastup članova Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine na ovoj izložbi, time i na svjetskoj sceni inventivno-tehničkog stvaralaštva, navedeno je u saopštenju AIBiH.

Iz AIBiH ističu tri inovacije, možda i tri posljednje što se tiče članova AIBiH.

Zlatnu medalju dobio je Dragan Spaić, iz Trebinja, za “Termos-košnicu“. Kao što termos-boca održava toplotu tekućine, tako i ova košnica trajno osigurava podjednaku temperaturu u svakom dijelu košnice, što je posebno bitno za pčelu-maticu. Uz to, gotovo je dva puta lakša od postojećih košnica!

Prof. dr. Fikret Alić, iz Tuzle, dobio je srebrenu medalju, za “Nano-feromagnetični fluidni filter“. Radi se o izumu koji bi mogao znatno unaprijediti i pojeftiniti sisteme pročišćavanja zagađujućih plinova iz motornih vozila i gradskih toplana. Vrijedno je spomena da dr. Alić predaje “Eksperimentalne metode u prenosu topline i mase“, na Mašinskom fakultetu u Tuzli, što će reći da je ovom inovacijom učinio novi korak u primjeni nauke u svakodnevnom životu.

“Vodilica lanca – bez ulja“, za motorne ručne pile, Sašenka Sadikovića iz Ljubuškog, nagrađena je bronzanom medaljom.

Vrijeme će za mjesec-dva pokazati, jesu li ovo tri posljednja od oko 1.600 priznanja koja su bh. inovatori dobili na svjetskim izložbama u vremenu 1995-2018. navode iz AIBiH. Navode da to zavisi od rezultata konkursa “Podrška tehničkoj kulturi i invatorstvu“, Ministarstva civilnih poslova BiH, koji još nisu objavljeni.

“Za ovogodišnjnih 10 mjeseci i 4 dana, Udruženje nije dobilo niti jednu marku, ni iz kojeg mogućeg izvora.

Priču je prekinulo i Federalno ministarstvo razvoja, bez obrazloženja. Valjda se podrazumijeva da se ova zemlja može razvijati bez inovacija, pogotovo ovih “običnih“, domaćih. Udruženje je proljetos podnijelo projekt na konkurs FMRPO koji se odnosi na “utvrđivanje Liste korisnika i raspodjele prihoda ostvarenih na osnovu naknada za privređivanje igara na sreću za 2017.“, preciznije, na konkursni dio na koji se mogu prijaviti samo “udruženja koja se bave inovacijama za nagradni fond za nagrađivanje inovatora za inovacije od međunarodnog značaja.“ Konkurs “skrojen“ po mjeri Udruženja, koje se od 1995. uspješno bavi promocijom bh. inovacija širom svijeta.

Na konkurs je dostavljeno 38 kopija diploma, propisno ovjerenih na šalterima općina u kojima žive autori bh. inovacija priznatih u svijetu 2017. godine.

Prije 10-ak dana, 24. oktobra, Ministarstvo objavljuje rezultate, u kojima se ne spominju ni inovatori ni konkurs za “inovacije od međunarodnog značaja“.

Koliko je Ministarstvu razvoja stalo do podrške inovatorima, vidi se i iz konkursa zvanog “Poticaji inovatorima-pojedincima“.

Ove godine je od prijavljenih 11 kandidata odbijeno 9. Razlog, “nema dodijeljen patent, samo prijava“?!

Upitnik i uskličnik zbog toga što patent ne može ni biti dodijeljen, bez prijave o priznanju patenta, koja se podnosi Institutu za intelektualno vlasništvo.

“Objavljivanjem prijave patenta, podnosilac stiče privremena prava na osnovu kojih može zahtijevati naknadu štete od bilo koje treće strane, koja je u periodu između datuma objavljivanja prijave patenta i datuma objavljivanja podatka o priznanju patenta iskorištavala izum suprotno čl. 66. i 67. ovog zakona, što bi nakon priznanja patenta moglo biti zabranjeno.“, po Zakonu o patentu BiH.

Kako god, ostaće zapisano da je Udruženje inovatora BiH osnovano 24. juna ratne 1994. što će reći da za nešto manje od dva mjeseca ulazi u 25. godinu postojanja. Ulazi u jubilarnu godinu, ako do tada preživi.

Kad govorimo o Nirnbergu, zanimljivo je da je inovacije svojih članova Udruženje predstavilo na nekoj svjetskoj izložbi po prvi put upravo u ovom gradu, u jeku rata, 1995. godine. Hoće li se Nirnbergom prekinuti lanac predstavljanja BiH u svijetu, ostaje da se vidi.

Uglavnom, dok kojekakvi državni glasnogovornici pričaju kako je loš “imidž“ BiH u svijetu, kako se potencijalnim stranim investitorima ne nude projekti, “pa je to razlog zbog kojeg ne investiraju u BiH“, Udruženje je stvorilo trezor od više od 380 inovacija svojih članova. Poslovni svijet bi u tome vidio više od 380 potencijalnih razvojnih projekata”, piše u saopštenju Stručne službe AIBiH.

Svjetska priznanja Bosni i Hercegovini koja su stigla putem Asocijacije inovatora su: Papa Ivan-Pavao II; Marokanski kralj Hasan II; Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo; Ruska akademija nauka; Državni sekretarijat za evropske poslove Francuske (medalja „Oca Evrope“ Roberta Šumana)…

Ovo su posljednja priznanja bh. inovatorima”, istaknuli su iz Stručne službe AIBiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.