Kojović: Sutrašnja odluka će odrediti budućnost BiH

Vijesti 06. nov 201811:30 > 11:39
N1

Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke, govorio je danas o popunjavanju Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine, ali i sutrašnjoj odluci Ustavnog suda BiH po apelaciji Borjane Krišto u kojoj ona traži da Ustavni sud izbriše odbredbe koje utvrđuju da se iz svakog kantona bira po jedan delegat u Dom naroda.

“Mi ćemo krenuti u strateško ‘parničenje’ pokušavajući da spasimo multietničku Bosnu i Hercegovinu. Moramo osporiti tri stvari koje, čini nam se, CIK namjerava da uradi. Moramo osporiti pravo CIK-a da donosi ovu odluku. Ova odluka je delegirana od strane federalnog ustavotvorca zakonodavnom tijelu. Aposlutno je nedopustivo da državni parlament, koji je preuzeo na sebe da riješi ovo pitanje, odluku delegira jednom organu uprave koji samo sprovodi zakone, a to je ono što se dogodilo u ovom slučaju”, kazao je Kojović govoreći o sutrašnjoj odluci Centralne izborne komisije o popunjavanju federalnog Doma naroda.

Kako je naveo, ovu odluku je morao donijeti zakonodavac, ili federalni ili državni.

VEZANE VIJESTI

“Mi smo ponudili to rješenje u Federalnom parlamentu, ali zahvaljujući SDA i HDZ nismo uspjeli to rješenje dovesti do kraja. Druga stvar koju moramo osporiti jeste primjena popisa iz 2013. godine. Nama je jasno da se popis iz 1991. godine ne spominje u državnom ustavu, da se ne spominje u Ustavu RS, ali se na nekoliko mjesta spominje u Ustavu FBiH i on se mora poštovati. Treća stvar bi bila, naravno poražavajuće, insistiranje da ukoliko postoje izabrani pripadnici konstitutivnih naroda u određenim skupštinama kantona, oni moraju biti delegirani”, kazao je Kojović.

Kako je kazao, konačna primjena apelacije Bože Ljubića za svakoga ko je ušao detaljno u to, dovodi do poražavajućih konsekvenci.

“Po toj apelaciji, svaki narod koji nije prisutan sa najmanje 5,88 posto u nekom kantonu, nema svog predstavnika u federalnom Domu naroda. To je apsolutno neprihvatljivo. Sutra je sjednica Ustavnog suda BiH koja treba da odluči po apelaciji Borjane Krišto. Ja ne mogu dovoljno naglasiti koliko je važna i sudbonosna ta sutrašnja odluka Ustavnog suda BiH koja će odrediti budućnost BiH i vratiti nas ili korak unazad ili će nas pomjeriti malo bliže Evropi i njihovog shvatanja standarda demokratije. Nadam se da će Ustavni sud sutra naći i mudrosti i hrabrosti da donese odluku koja će omogućiti BiH da postane evropska država sa evropskim demokratskim standardima”, poručio je Kojović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.