Puljić: Stvarati klimu da se mladima ne ogadi ova zemlja

Vijesti 06. nov 201813:13 > 13:15
N1

Članovi Biskupske konferencije (BK) Bosne i Hercegovine završili su redovno dvodnevno zasjedanje BK BiH pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala i predsjednika BK BiH Vinka Puljića.

Komentirajući pitanje novinara da li je relavantan popis iz 2013. ili 1991. godine, kardinal Puljić je kazao da se “treba suočiti sa realnošću” i da “treba uvažiti realnost stanja”.

Na insistiranje kako neki tvrde da to znači da će Hrvat iz Sarajeva teško ući u Parlament FBiH, on je odgovorio:

“A šta su napravili da je došlo do toga? To nije Crkva napravili, to su političari napravili”, kazao je Puljić.

Govorio je i o odlasku mladih iz Bosne i Hercegovine.

“Mi ne možemo mladima obećavati posao. Međutim, prevažno je stvarati pozitivnu klimu da se mladima ne ogadi ova zemlja nego da vole u njoj biti. Jadna država koja ne voli svoje građane. Društvo, politika i cijela državna struktura mora pomoći mladima da zavole tu biti i da se organiziraju živjeti, a s naše crkvene strane je voditi pastoral da se mladi formiraju u svojoj odgovornisti i zauzetosti”, naveo je Puljić.

“Volio bih da shvatite, nije moje stranačako opredjeljenje, moje opredjeljenje je narod, kako narod da opstane i da ima jednaka prava. A stranačko, to su njihove unutarnje situacije. Moje je za svaku nepravdu dići glas ako mogu i stati u obranu dostojanstva i prava svakog naroda, jasno u tom prvom redu svoga, bliža košulja od kabanice”, poručio je kardinal Puljić.

Na zasjedanju su sudjelovali svi članovi BK BiH: vojni biskup i dopredsjednik BK BiH mons. Tomo Vukšić, biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić, pomoćni biskup vrhbosanski mons. Pero Sudar i pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren. Na zasjedanju također sudjeluju: delegat Hrvatske biskupske konferencije, mons. Mate Uzinić, biskup dubrovački, i predsjednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda mons. Ladislav Nemet, biskup zrenjaninski.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.