CIK potvrđuje rezultate izbora bez dodjele dva mandata

Vijesti 06. nov 201814:21 > 14:26
N1

Centralna izborna komisija danas će potvrditi konačne rezultate Opštih izbora u BiH, no dva mandata neće biti dodjeljena, po jedan u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Centralna izborna komisija juče je donijela odluku o izmjeni utvrđenih rezultata Opštih izbora, prema kojoj je, umjesto Nine Bukejlović iz SDS-a, poslanički mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske pripao Denisu Šuliću iz SNSD-a.

Prethodno, Sud BiH prihvatio je žalbu političkih stranaka o nacionalnom izjašnjavanju Nine Bukejlović, koja se na lokalnim izborima 2016. izjasnila kao Srpkinja, a uoči opštih izbora ove godine kao Bošnjakinja. Obzirom da odluka nije pravosnažna, mandat ne može biti dodjeljen.

Drugi slučaj je dodjela mandata Miomirki Melank iz Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Centralna izborna komisija dodijelila je nedavno Melank kompenzacijski mandat iako ona nije bila na kompenzacijskoj listi, odnosno bila je na redovnoj listi stranke.

Na tu odluku CIK-a žalili su se Apelacionom odjelu Suda Bosne i Hercegovine Savez za bolju budućnost (SBB) BiH, a po istom osnovu žalila se Socijaldemokratska partija (SDP) BiH.

Žalba SBB-a o dodjeli mandata Melank je „odbijena kao neosnovana“, no žalba SDP-a u konačnici je prihvaćena.

CIK je u međuvremenu Miomirki Melank ipak dodijelio mandat jer je, kako je potvrdila Maksida Pirić iz CIK-a, Naša stranka dostavila “dopunjenu kompenzacijsku listu”, na koju je ipak dodata Melank te je, shodno tome, njoj ipak dodijeljen mandat.

I na ovu odluku CIK-a moguće je uložiti žalbu, zbog čega će se ipak pričekati sa dodjelom mandata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.