Inzko: Nekoliko preporuka novim vlastima u BiH

Vijesti 06. nov 201816:55 > 16:58
N1

Visoki predstavnik EU u BiH Valentin Inzko danas je podnio izvještaj UN- o proteklom periodu i stanju u BiH. Radi se o 54. izvještaju generalnom sekretaru UN-a o stanju provedbe mira u Bosni i Hercegovini.

“Inzko je kazao da želi dati nekoliko preporuka novim vlastima u BiH, ali i široj međunarodnoj zajednici da ih podrži u tome.

Prvo, moraju se odmah poduzeti mjere da se ojača vladavina prava;

Drugo, mora se podržati i jačati funkcionalnost i nezavisnost, kao i stabilnost zvaničnih institucija;

Treće, treba pokrenuti ekonomski razvoj;

I konačno, te reforme moraju se provesti što hitnije imajući u vidu ogroman broj mladih ljudi koji odlaze iz BiH – između 20 i 30 hiljada svake godine.

Uprkos činjenici da mnoge vodeće stranke nisu uključile ova pitanja u svoje predizborne platforme, nakon što stupe na vlast neće ih moći ignorirati”, kazao je Inzko i dodao:

“Oni koji članstvo u EU ističu kao svoj cilj moraće naći kompromise, podržati funkcionalnost institucija i ubrzati tempo reformi.

Najbolji način da mi kao međunarodna zajednica podržimo građane Bosne i Hercegovine je da promoviramo viziju zemlje koja je svjesna da će njena integracija u evroatlantske strukture i od lidera zahtijevati da rade na integraciji njenih naroda.

Nakon izbora, politički lideri BiH imaće priliku za novi početak – novi početak za zemlju, za entitete, za kantone, ali prije svega za svoje izvanredne građane. Treba da je iskoriste tako da poboljšaju živote svojih građana”, kazao je Inzko, a navodi se na stranicama OHR-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.