Berton za N1: O čemu sam razgovarao sa Dodikom i Čovićem

Vijesti 06. nov 201818:02 > 18:16
N1

Bruce Berton, šef misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, za N1 je govorio o formiranju vlasti, ubistvu sarajevskih policajaca i prilivu migranata i izbjeglica. Osvrnuo se i na svoj susret sa Miloradom Dodikom, predsjednikom Saveza nezavisnih socijaldemokrata, i Draganom Čovićem, predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice.

Ukazao je da institucija čiji je šef urgira da se vlast formira čim prije. Kako je kazao, na Centralnoj izbornoj komisiji je da iznađe privremeno rješenje za popunjavanje Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, a ne da utvrdi zakonsko rješenje po ovom pitanju. Smatra da to rješenje trebaju iznaći političke stranke.

Za N1 je demantovao tvrdnju Nermina Nikšića, predsjednika Socijaldemokratske partije, da su pojedini predstavnici međunarodnih institucija bila protiv ponovnog brojanja glasova nakon Opštih izbora. Poručio je Centralnoj izbornoj komisiji da bi trebala biti jasna u svojem obrazloženju kriterija za razmatranje zahtjeva za ponovnim brojanjem glasova.

Izrazio je svoje mišljenje o izbornom procesu.

“Izbori su bili kompetetivni, ali je bilo propusta. Moramo raditi na poboljšanju izbornog procesa. Poboljšanja izbornog procesa su očajnički potrebna. Godinama smo Centralnoj izbornoj komisiji pomagali, ali im ne možemo nametnuti rješenja. Nedostaje politička volja za poboljšanje izbornog procesa”, rekao je šef misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini za N1.

Upozorio je da se ne smije biti “slijep na to da građani gube povjerenje u izborni proces”.

Zatim se osvrnuo na popunjavanje Doma naroda Federalnog parlamenta. Kazao je sljedeće:

“Ne bih zastupao bilo koji popis stanovništva prema kojem se treba popuniti Dom naroda. Treba imati pravna tumačenja o oba popisa. Koji god da bude korišten, bit će osporavan na sudovima. Sud će donijeti konačnu odluku koji popis treba koristiti. Ali popis za koji se odluči Centralne izborna komisija će biti privremena, a ne konačna odluka. Stranke trebaju donijeti konačnu odluku. Neću ni reći ni ‘91. ni 2013”.

Komentarisao je svoje susrete sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem.

“Dodikom sam razgovarao o korištenju retorike koja dijeli ljude. Rekao sam mu da sada kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine predstavlja sve narode. Čović mi je rekao da neće koristiti blokade. Razgovor s njim je bio vrlo konstruktivan i pozitivan”, istakao je Berton za N1 i kazao da vjeruje samo onome što urade bosanskohercegovački političari.

Govoreći u ubistvu sarajevskih policajaca, Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, podcrtao je iste reakcije u cijeloj Bosni i Hercegovini. S druge strane, naglasio je tvrdnje Međunarodne organizacije za migracije i UNHCR-a da će postojati dovoljni kapaciteti za zbrinjavanje migranata i izbjeglica tokom zime u Bosni i Hercegovini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.