Bišćanska peticija za "sigurnu šetnju gradom"

Vijesti 06. nov 201818:12 > 19:12
N1

Građani Bihaća od jučer potpisuju peticiju za izmještanje hiljada migranata iz Centra ovog grada, na udaljenije lokacije. Tvrde da migranata nikada nije bilo više. Kako kažu, migranti izlaze na voznim i autobuskim stanicama prije policijskih punktova i dolaze pješke.

Uprkos policijskim kontrolama, novima smještajnim kapacitetima – stotine migranata dane i noći i dalje provode bez krova nad glavom. Smještaju se u parkove. Dječija igrališta. Improvizovane kampove. Rijetki su oni koji su dospjeli do bivše Birine fabrike. U zatvoren i djelimično kontrolisan prostor. Stoga oni koji imaju novac – plaćaju smještaj u privatnim kućama. Cijene se kreću između 10 i 20 eura za noć. U nedostatku sanitarnog čvora, nerijetke su i slike kupanja na Uni.

Uprkos policijski stražama, do Bihaća je dospio i jedan Pakistanac.

Pakistanac: Policija je vrlo stroga posljednjih dana, nema dolaska u Bihać.
N1: Kažeš da si došao vozom, jesi li izašao negdje drugo ili u Bihaću?
Smije se…neće da odgovori.
N1: Zašto se smiješ, kriješ nešto?
Pakistanac: Da.
N1: Negdje drugo si izašao?
Pakistanac: Ne.
N1: U Bihaću?
Pakistanac: Da. Ali želim ići dalje, no policija je vrlo stroga.
Kaže, granicu neće pokušavati preći na silu. Kroz šumu. Strah ga je. Čekat će u Bihaću dok Hrvatska ne otvori prolaz. Nikome nije jednostavno. Nedostaje i hrane i odjeće. Sve je hladnije. A neki kažu, iako su građani dobri prema njima, bude i neugodnih situacija.

“Kada sam nedavno išao u market neki muškarac me je gađao kamenom. (Bosanac?) Pa ne znam, imao je masku. (Ovdje u Bihaću se desilo?) Da u Bihaću, ispred Bingo marketa. Rekao mi je, vrati se u kamp“, otkriva migrant iz Indije.

U međuvremenu, na glavnom gradskom trgu, peticija. Stotine građana ju je potpisalo od jučer – za, kako su istakli u zvaničnom nazivu – sigurnu šetnju gradom. Peticija je za potpisivanje otvorena do ponedjeljka. Biće upućena na 14 nadležnih adresa. Ključni zahtjev – izmještanje migranata iz Centra na udaljenije lokacije. Ograničavanje kretanja migranitima, posebno u kasnim satima. Radi obostrane sigurnosti. Građani još jednom ističu da su spremni pomoći, da nemaju ništa protiv migranata, no da sigurnost i prava Bišćana moraju biti na prvom mjestu. Ne vjeruju u informacije nadležnih da broj migranata opada.

“Mi vidimo da je njih u gradu više. Saznajemo iz okolnih sela kao što su Lohovo, da ih preko Užljebića dođe, vrate ih hrvatski policajci po 150, a i prugom iz Bosanskog Novog i Bosanske Otoke ih dođe po sedamdeset. Preko Ripča i Golubića ih dolazi po 150. Nama nije jasno kako su stali autobusi, talgo vozovi, kako oni dolaze u ovaj grad”, pita se Senad Zanačić, jedan od organizatora.

Srećemo iz pravca Ripča, u blizini Bihaća, grupu koja nije uspjela preći u Hrvatsku.

“Ništa, uhvatili su nas, uzeli nam telefone, novac, sve što je bilo vrijedno, i nikome ništa nisu vratili. (Kad se to desilo?) Sinoć. (I došli ste pješke u Bihać?). Da hodali smo”, pričaju nam.

Bihaćka autobuska stanica jedno je od okupljališta. Na desetine ih satima sjede u obližnjim lokalima. I uglavnom nisu raspoloženi za komuniciranje s novinarima. Smišljaju načine daljeg transporta. Neki su, kažu, do Unije pokušali i dvadeset puta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.