Šta piše u zakletvi koju polažu članovi Predsjedništva BiH

Vijesti 07. nov 201807:43 > 07:48
Tanjug / AP, Darko Vojinovic

Novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik jučer je tekst zakletve koju polagaju članovi Predsjedništva uoči preuzimanja dužnosti nazvao "benignim", te kazao da se "prvi put suočava sa procedurama koje mu nisu poznate i na koje nema mogućnost da utiče".

Dodik je naglasio da je predviđeno da članovi Predsjedništva dobiju certifikat i polože zakletvu, a potom i konstituiše Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i odredi predsjedavajući ove institucije.

“Tekst zakletve je potpuno benigan. Predsjedavajući ima obavezu da u nekom skorijem roku zakaže prvu sjednicu. S moje strane na prvoj sjednici biće prijedlog izmjena Poslovnika o radu Predsjedništva”, zaključio je Dodik.

Prema Poslovniku o radu Predsjedništva BiH, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz ranijeg saziva zakazuje konstitutivnu sjednicu novoizabranog Predsjedništva, u roku ne dužem od petnaest (15) dana, računajući od datuma potvrde službenih izbornih rezultata od Centralne izborne komisije BiH za nivo Predsjedništva.

Konstitutivna sjednica zakazuje se u sjedištu Predsjedništva u Sarajevu i otvorena je za javnost.

Za vrijeme konstitutivne sjednice novoizabrani članovi Predsjedništva zajednički prihvataju dužnost, izgovarajući sljedeću svečanu zakletvu u prisustvu članova Predsjedništva iz ranijeg saziva:

“Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana”.

Svaki član Predsjedništva potpisuje tekst svečane izjave.

Predsjedavanje u novom sazivu Predsjedništva Bosne i Hercegovine po automatizmu preuzima član Predsjedništva prema slijedu rotacije predsjedavanja prethodnog saziva Predsjedništva, ukoliko članovi Predsjedništva konsenzusom ne odluče drugačije.

Predsjedavajući Predsjedništva biva zamijenjen nakon osam mjeseci, po principu rotacije članova Predsjedništva, u skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.