Hoće li čelnici Hrvatske prihvatiti poziv Komšića

Vijesti 07. nov 201808:48 > 08:52
N1

Novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozvao je predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da nakon formiranja novog saziva Predsjedništva BiH dođu u službeni posjet BiH, ali to se vjerojatno neće dogoditi, izjavio je visoki državni dužnosnik za Jutarnji list.

“Nema nikakve šanse da premijer ili predsjednica prihvate Komšićev poziv jer sve što on radi ruši Daytonski sporazum. U Daytonu je BiH dogovorena kao država sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda koji biraju svoje predstavnike, a Komšićev izbor ruši spomenutu konstitutivnost. Zato s njim nema smisla razgovarati jer pri izradi Daytonskog sporazuma nikome nije padalo na pamet da je moguće ovako izigravati dogovor o ustroju BiH”, izjavio je ovaj utjecajni političar za Jutarnji list.

A na pitanje ne prijeti li onda opasnost zastoja u komunikaciji između Hrvatske i BiH, Jutarnji je dobio potvrdan odgovor:

“Izgleda da moramo biti rezolutni jer je to jedini način da u Europskoj uniji shvate da je u pitanju veliki problem, i počnu ga rješavati. Prisiljeni smo na ovo”.

U Komšićevom pozivu (koji je odaslan iz njegove stranke Demokratska fronta, a ne službenih institucija susjedne države) piše: – S obzirom da predsjednica i premijer Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković kontinuirano izražavaju zabrinutost stanjem u BiH i da pred međunarodnim govornicama tematiziraju društvene i političke prilike u našoj državi, pozivam ih da odmah nakon formiranja novog saziva Predsjedništva BiH, načine službeni posjet Sarajevu, odnosno Predsjedništvu BiH.

Usto se dodaje i da je “potrebno razgovarati o svim otvorenim pitanjima između dvije države, pa čak i onim pitanjima koja su unutarnja pitanja BiH i Hrvatske na razini institucija, u duhu razumijevanja i obostranog poštivanja. Vjerujem da je potrebno razgovarati o pitanju granica, povratu imovine Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj, problemu Buškog jezera, ali i o svim drugim pitanjima za koje službeni Zagreb izražava interes”.

U utorak je objavljeno i da je Željko Komšić u službenom posjetu Zagrebu, međutim, u Vladi i Predsjedničkom uredu o tome nisu imali informacije. Naknadno je glasnogovornica bivšeg predsjednika Republike Stjepana Mesića potvrdila da je Komšić s njim bio na neformalnom ručku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.