"Očigledno da se sprema veliki preokret u politici SAD"

Vijesti 07. nov 201808:58 > 09:04
N1

Spoljnopolitički analitičar, Zlatko Hadžidedić, komentirajući rezultate izbora u SAD-u kazao je da se sprema veliki preokret u američkoj politici. Kada je Bosna i Hercegovina u pitanju, Hadžidedić je istakao da je ovdje politiku vodio State Department.

Tvorci Ustava Sjedinjenih Američkih Država pažljivo su balansirali između Kongresa i Bijele kuće ali i ostalih organa administracije istakao je Hadžidedić.

“Očigledno je da se sprema veliki preokret u američkoj politici koja se vodila u zadnje dvije godine. Tvorci Ustava Sjedinjenih Američkih Država pažljivo su balansirali između Kongresa i Bijele kuće ali i ostalih organa administracije. Politika koju bi vodio predsjednik Trump ne bi mogla proći bez nekih određenih sankcija ukoliko postoji pritivljenje Kongresa. Kongres ima pravo da pokrene pravo opoziva američkog predsjednika. Demokrate su već najavili da se spremaju za takve postupke ukoliko se ukaže prilika”, istakao je Hadždedić.

Sada ćemo imati malo drugačiju sliku smatra Hadždedić.

“Samovolja koja je bila u djelovanju Republikanaca sada više neće moći da bude prisutna. Politika predsjednika Trumpa na unutrašnjem političkom planu će morati biti dosta opreznija”, kazao je Hadžidedić.

Postoji miješanje stranih sila u unutrašnje poslove mnogih zemalja pa tako su i SAD došle na udar nekih sila koje su sada tehnološki osposobljene da mogu utjecati na ishod samih izbora u SAD-u istakao je Hadžidedić.

Vanjsku politiku vodi State Department naglasio je Hadžidedić.

“Teško je očekivati spektakularnu promjenu na vanjskopolitičkom planu. Vanjsku politiku vodi State Department i u jednom dijelu to vodi Bijela kuća. Kongres ima uticaj na vanjskopolitičke poslove ali nije direktno za to zadužen. Samo u slučaju prekršaja koji bi štetio SAD Kongres bi se umiješao. Kongres je vrlo inertan kada je vanjska politika u pitanju i ne treba očekivati da će se neke spektakularne promjene dešavati”, istakao je on i dodao:

“U Jugoistočnoj Evropi i na Balkanu nije se desila neka velika promjena jer politiku i dalje vodi State Department gdje postoji neki kontinuitet. Postoje profesionalci koji se bave vanjskom politikom i koji štite interese SAD-a. Ti interesi su zacrtani mnogo prije dolaska predsjednika Trumpa. Bijela kuća više reaguje na neke ad hoc pojave i na način kao što je predsjednik Trump uveo. Na način da uvede neočekivane situacije. State Department ima neki kontinuitet i mi smo to najbolje mogli osjetiti ovdje na Balkanu gdje se nisu mogle osjetiti nikakve promjene”.

Milorad Dodik je jedan dan bio podržan od Trumpa, a drugi od Putina, a treći ko zna od koga, istakao je Hadžidedić.

“Milorad Dodik nema koga nije prizivao. Jedan dan je bio podržan od strane Putina, drugi od strane Trumpa a treći ko zna od koga. Ne bi me čudilo da Milorad Dodik izvanzemaljske sile pozove u pomoć. Rekao bi da postoji sličnost između Dodika i Trumpa u jednom pristupu medijima koji podrazumijeva izazivanje skandala, određenih situacija koje će biti kontroverzne. To će podići rejting i zainteresiranost. To je metod političkog djelovanja kome ja ne mogu pridati nikakav drugi značaj. To nema nikakve vanjskopolitičke konotacije. Trump se ni na kakav način nije uplitao u odnose na Balkanu. To je u potpunosti bilo prepušteno State Departmentu i koliko god ga Dodik prizivao misleći da postoji duhovno srodstvo, bratstvo izmeđi njih dvojice jednostavno do toga nije došlo jer ovdje politiku vodi State Department”, zaključio je Hadžidedić.

Ovi izbori smatraju se početkom Trumpove predizborne kampanje za 2020. godinu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.