Crnadak: BiH će reagovati na odluku vlasti u Prištini

Vijesti 07. nov 201812:37 > 12:41
N1

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak oglasio se povodom odluke Vlade Kosova o uvođenju zaštitnih mjera na uvoz svih proizvoda proizvedenih u Bosni i Hercegovini i Republici Srbiji.

“Odluka vlasti u Prištini o uvođenju posebne takse od 10% na sve proizvode koji se uvoze iz BiH je u potpunoj suprotnosti sa principima slobodne trgovine u regionu, kao i sa generalnim principima unapređenja regionalnih odnosa. BiH će na ovu odluku vlasti u Prištini reagovati u okviru mehanizama Centralnoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA), a ja ću tražiti da se ova odluka Prištine uvrsti na dnevni red Sastanka ministara inostranih poslova Zapadnobalkanske šestorke, koji će se 29. i 30. novembra 2018. godine održati u Crnoj Gori”, kazao je Crnadak.

Očekuje da će ova odluka naići na sveopštu osudu u regionu jer se, kiako je naveo, radi o opstrukciji razvoja ekonomije i odnosa u regionu uopšte.

“Posebno je zabrinjavajuća činjenica da se odluka Prištine ne odnosi na cijeli region, nego samo na dvije zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova, što daje dodatnu političku dimenziju ovoj odluci. Nadam se da će odluka prištinskih vlasti proizvesti odgovarajuću reakciju Evropske unije, kako bi se ovo pitanje što prije prevazišlo”, naveo je Crnadak.

Vlada Kosova u utorak je za 10 posto povećala takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, na što je oštro reagirao Beograd odlukom o prekidu dijaloga s Prištinom, a Europska unija zatražila je od kosovskih vlasti hitno objašnjenje “neočekivane odluke”.

Europska unija zatražila je u međuvremenu hitno objašnjenje “neočekivane odluke” vlade u Prištini o povećanju taksi za 10 posto za proizvode uvezene iz Srbije i BiH.