Šarović: Tražićemo od EU mjere prema institucijama Kosova

Vijesti 07. nov 201814:01 > 14:13
N1

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović reagovao je u srijedu povodom odluke Vlade Kosova o uvođenju zaštitnih mjera na uvoz svih proizvoda proizvedenih u Bosni i Hercegovini i Srbiji, te kazao je da Ministarstvo nije zvanično obavješteno.

Prema riječima Šarovića, Ministarstvo podržava stav EU, da su ove mjere diskriminatorne.

“Mislim da su sa ovom odlukom otišli korak dalje, za razliku od ranijih mjera koje su se odnosile na pojedine proizvode radi zaštite domaće proizvodnje. Svakako da Kosovo na ovaj način sam sebe samo-izoluje i čini svoju poziciju u okviru CEFTA-e vrlo upitnom”, kazao je.

Šarović dodaje da će biti razmotrena i mogućnost da se ne prisustvuje redovnom ministarskom sastanku u Prištini, koji će se ooržati početkom decembra.

“Mi ćemo tražiti i insistirati od nadležnih tijela Kosova, onda kada dobijemo zvaničnu odluku, da se ona odmah povuče. A zatražićemo i od Evropske komisije da reaguje i da njena rakcija ne bude samo deklarativna, nego da povuče i konkretne mjere prema institucijama Kosova”, istakao je Šarović.

Podsjećamo, Vlada Kosova u utorak je za deset posto povećala takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, na što je oštro reagirao Beograd odlukom o prekidu dijaloga s Prištinom, a Europska unija zatražila je od kosovskih vlasti hitno objašnjenje “neočekivane odluke”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.