Čaušević optužuje sudije i tužioce, a niko ne reaguje

Vijesti 05. mar 201518:26 > 19:10
N1

N1 televizija danima ne dobija odgovore na upite u vezi sa iskazom Kemala Čauševića, koji je optužio politički vrh za malverzacije u Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UIO). Državno tužilaštvo danima ponavlja istu rečenicu da ne može iznositi stavove o ovom predmetu.

Jedino je reagovala banjalučka firma vlasnika Gorana Marinkovića, za kojeg je, navodno, urgirao Nikola Špirić.

Marinković Komercu vraćen je PDV u iznosu od pola miliona maraka. Tu je odluku donio Kemal Čaušević, tadašnji direktor nadležne Uprave. On je u iskazu, koji je objavljen  u medijima, kao svjedok pokajnik, rekao da je to morao da uradi pod pritiskom Nikole Špirića.

To je osoba (Marinković, op.a.) koja ima specijalan odnos sa Nikolom Špirićem i Špirić mu koristeći svoj položaj konstantno pomaže. Marinković je bio predmetom naše istrage u isto vrijeme za praktično iste stvari kao poznati slučaj ”Čago” (utaja poreza i pranje novca,op.a.) u kojem je podignuta optužnica, navedeno je u iskazu.

Čaušević je u iskazu također naveo da je sastanku gdje je se tražio ustupak Goranu Marinkoviću, vlasniku Marinković Komerca, prisustvovala i bivši pravobranilac BiH, Dragica Miletić, koja je nedavno također optužena za zloupotrebu položaja, i tužilac, Dragica Glušac. Oni nisu bili dostupni za komentar. Zato je Čauševićeve riječi demantovala prozvana firma, Marinković Komerc.

“Preduzeću Marinković Komerc je vraćen preplaćeni PDV, a po zakonu o UIO BiH. Nemamo saznanja da je Nikola Špirić urgirao za naše preduzeće, već smo o tome saznali iz medija. O navedenom predmetu ćemo vam dostaviti pisano izjašnjenje Marinković komerca zasnovano na pravnom stanju predmeta”, izjavio je za N1 Goran Vajkić.

Kemal Čaušević je tvrdio da je tada priložen i akt Poreske uprave Republike Srpske, o povratu PDV-a za Marinkovića, ali da se nije moglo iščitati  ko je potpisao taj dokument. Poreska uprava već drugi dan ignoriše naš upit o tome. N1 nije mogao dobiti zvaničnu potvrdu Čauševićevih navoda da je Uprava za indirektno oporezivanje istraživala Gorana Marinkovića za utaju poreza. U iskazu stoji da je Marinković Kemalu Čauševiću priznao da se boji zbog prethodnih hapšenja, ali da to što on radi nije ni blizu onoga što je radio Dragan Kekerović, koji je optužen za pronevjeru 10 miliona maraka PDV-a. Slučaj Marinković, prema iskazu, preuzela je upravo pomenuta tužiteljka, Dragica Glušac, ali ga, tvrdi Čaušević u iskazu, nikad nije dovela do kraja.

Podsjetimo, Kemal Čaušević i drugi uhapšeni su pod sumnjom da su ošteti budžet BiH za više od dvije milijarde maraka. Čaušević je u iskazu, koji su objavili mediji, optužio najviši politički vrh da su tražili ogromne finansijske ustupke, dok je Čaušević bio na čelu UIO BIH.