Stanovnici Lukavca u borbi za čišći zrak

Vijesti 07. nov 201816:06 > 19:10
N1

Nekoliko stotina građana Lukavca danas je održalo mirni protest pod nazivom "Pravo na zdrav okoliš".

Građani traže od nadležnih da se počne rješavati problem zagađenog okoliša u Lukavcu,a od sudstva i tužilaštva da traže odgovornost za zagađenje od mendžmenta fabrika GIKIL-a, Sisecam sode i Fabrike cementa kao najvećih zagađivača u Lukavcu. Ukoliko to izostane, prijavite će sudije i tužitelje Visokom sudskom i tužilačkom vijeću.

Zagađenje zraka kumulativno čemu su doprinijela individualna ložišta, saobraćaj i industrijska postrojenja. Problem je višedecenijski, rezultati sve veći broj oboljelih, tvrde u Lukavcu.

Evo šta su nam kazali građani:

“Ja sam koksarski radnik, znam šta otrova izađe. Ali šta ću?”
“Utušiše nas. Zato smo izašli da vidimo kako i šta.”
“Mi smo stariji pa malo više otporniji od vas mlađi. Mi imamo svoju unačad, sramota unučadi naše.Od januara vidjet ćete koliko će ljudi otići.”

Mjerenja koncetracije otrovnih čestica u zraku u Lukavcu ovih dana su prešla 200 mikrograma po metru kubnom što se u svijetu proglašava alramnatnim stanjem. Kod nas reakcije nema niti će je dugo biti, stav je struke.

“Struka se ovdje ne pita ništa. Po silnim ministarstvima i agencijama, mi imamo ljude koji se zaista ne razumiju u zaštitu okoliša. Ne znaju čak razliku između ekologije i zaštite okoliša”, kaže Abdel Đozić, Tehnološki fakultet Tuzla.

Lukavčani traže tri nove mjerne stanice, javnu dostupnost podataka o mejrenjima koja se vrše u fabrikama, te umreženost podataka sa resornim minsitarstvima.

“Mi smo se energično odlučili da ovo više trpjeti ne možemo. Kada nas pitaju jesmo li mi za gašenje GIKIL-a i ostalih fabrika, nismo. Ali mi smo samo za to da nas više niko neće i ne smije trovati”, Bajazit Okić, Forum za zaštitu okoliša Lukavac.

Ukoliko reakcije ne bude na zahtjeve Lukavčana, slijedi građanski neposluh, bunt, blokada nadležnih institucija kako bi od države vratili pravo koje im je oduzela na čist život, poručeno je danas.

Građani Lukavca zadnji put masovno su se okupili prije tri godine tražeći čišću okolinu. Od tada do danas ništa se nije promjenilo. Kako organizatori kažu, skroman je odziv i ovaj put, što naslućuje da će borba za čišći zrak, ovdje još dugo trajati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.