Baklava shop u Banjaluci privlači i oduševljava posjetioce

Vijesti 07. nov 201816:13 > 19:27
N1

Carska ili sulatnova poslastica zaludjela je Banjalučane ali i turiste. Prvog septembra ove godine u gradu na Vrbasu otvoren je prvi baklava shop. Preko trideset vrsta ovog deserta privlače i oduševljavaju posjetioce.

Tanki listovi tijesta preliveni sirupom od šećera i meda punjeni orasima, bademima, pistacijama, čokoladom,…

Desetine vrsta baklave privukle su Banjalučane u ovu radnju.

“Ovo je drugi put da sam došla, prošli put sam kupila raznih da probam svašta ali sve su savršene. Ja volim ove stare stvari domaće”, kaže Ana Stefanović iz Banjaluke

“Ovo je zaista trebalo Banjaluci i drago mi je što se otvorilo. Posebno je bitno za nas mlade koji nemamo baš gdje pojesti tradicionalnu slasticu, tako da sad možemo doći ovdje i pojesti odličnu baklavu”, dodaje Lejla Šupuk, njena sugrađanka. 

Ne hrle samo Banjalučani da probaju razne vrste baklave iz ove radnje i turisti izlaze puni utisaka.

“Nismo se nadali da će biti ovoliki odziv, evo već dva mjeseca radimo i zadovoljni smo. Ima li turista. Ima najviše vikendom iz Hrvatske i Slovenije i zadovoljni su našim baklava. Jedan nas je Slovenac zvao da dođemo u Ljubljanu da otvorimo našu radnju”, priča nam Jasmin Poturović, vlasnik Baklava shopa u Banjaluci.

Kilogram ovog otmjenog deserta košta između 20 i 70 KM u zavisnosti čime je punjena. No, i male količene, poput ovog kolača su sasvim dovoljne da se uživa u dobrom ukusu.

“U Banjaluci su svi navikli na onu standardnu baklavu sa orasima i onda kad vide sve ove vrste bademe, lješnike, pistacije… odluče se da probaju po prvi put”, kaže Poturović

Jasmin je zaposlen u Islamskoj zajednici BiH i ovo mu je dodatni posao. Međutim, kaže nam da je posao za kratko vrijeme ravijen i da bi se od prodaje baklave moglo živjeti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.