"Preletačevići" nisu opcija za SDA

Fena

Nakon potvrđivanja konačnih rezultata izbora na red dolaze dogovori oko formiranja vlasti. Krenulo se sa kantonalnog nivoa koji u mnogome mogu da daju sliku kako će izgledati vlast, naprije u Federaciji Bosne i Hercegovine. Ljevica je odlučna da gdje god mogu formiraju vlast bez SDA.

Računica ljevice, prije svih SDP-a, jasna je – formirati vlast bez SDA.

“Mi smo vrlo jasno u svojoj kampanji i do sada isticali naš stav o nacionalnim strankama i nema nikakvog razloga da mijenjamo taj stav ili da se opredjeljujemo za neki drugi scenarija”, tvrdi Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH.

Scenarij koji odgovara SDP-u je formiranje vlasti sa DF-om i Našom strankom. U Kantonu Sarajevo za većinu im je potrebno 18 poslanika. Ove tri stranke imaju 12. Zato im je potrebno da uz sebe imaju Narod i pravdu koja je druga po jačini stranka u kantonu. U ovoj stranci ne kriju da bi Dino Konaković bio dobar izbor za premijera Kantona Sarajevo.

“Glasači Naroda i Pravde uveliko vjeruju da je naš predsjednik Dino Konaković vjerovatno jedan od najboljih kandidata za tu poziciju. Ali to nije predmet naših razgovora i naš uvijet. Kada dođemo u tu poziciju da razgovaramo o toj poziciji, stvari će biti jasnije. Vidjećemo sa našim partnerima”, otkriva Haris Bašić, Narod i pravda.

Nikome se ne koalira sa SDA, pa ni Nezavisnom bloku koji u svom sastavu ima bivše članove SDA. I njima je cilj da formiraju vlast u nekoliko kantona sa strankama građanski orijentisanim, ali i drugim koji smatraju da se može bez SDA.

“Evidentno je da u ovom momentu stranka koja je dobila najviše glasova nema tu vrstu kapaciteta i odgovornosti. Na drugim je političkim strankama da se okrupne i da stvore jedan zajednički pristup, jedan blok i ponude tu parlamentarnu većinu na svim nivoima u BiH da bi procesi išli”, kaže Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.

Iz SDA danas poručuju kako oni koji ih ne zovu na pregovore, jasno poručuju da ih ne žele u koaliciju, a kako sada stvari stoje, niko ih i ne zove. Međutim, u ovoj stranci su ranije poručili da je SDA pobjednik izbora i da je opasno isključiti ih iz vlasti.

“Obično izjave da ne žele sa SDA daju oni koje SDA i ne poziva u koaliciju. Oni čvrsto ne žele u koaliciju sa SDA, a SDA ih i ne poziva”, ističe Denis Zvizdić, SDA.

U SDA ne komentrišu da su se okrenuli mogućnosti da privole iz drugih stranaka izabrane zvaničnike da im se pridruže.

Tzv. preletačevići za SDA nisu opcija.

Govorilo se da bi se u SDA mogao naći i Mirvad Kurić iz SBB-a, ali on je kratko za N1 demantovao takve tvrdnje, poručujući da SDA sigurno nije opcija.

Više u prilogu Slaviše Starčevića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.