Kako god CIK odlučio – slijede tužbe

Vijesti 07. nov 201817:59 > 19:05
N1

U narednih mjesec dana CIK bi trebao donijeti odluku o raspodjeli mandata u Domu naroda FBiH. Ovaj izbor neće biti nimalo lak, obzirom na pravne nedoumice koje postoje ali i politička stajališta koja su dijametralno suprotna. Da li primijeniti popis iz 1991. ili 2013. godine?

Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH) Branko Petrić kazao je novinarima da će ovaj organ svojim podzakonskim aktom odlučiti o strukturi i broju delegata u Domu naroda Federalnog parlamenta. I to je zapravo jedino što je zvanično potvrđeno.

“Tako proizilazi iz član 10.12 Izbornog zakona, to je tako po zakonu”, kaže Branko Petrić, predsjednik CIK-a.

Da li će ova odluka biti u formi uputstva, pravilnika, odluke, odnosno da li će CIK donijeti pojedinačni ili opšti akt nije poznato, no od toga će ovisiti da li će žalba na dokument kojeg Centralna izborna komisija usvoji otići na Sud BiH ili Ustavni sud jer žalba je unaprijed najavljena od nekoliko političkih subjekata.

Ono što je sporno je popis kojim će se CIK voditi u donošenju odluke. Da li je relavantna 1991. ili 2013. kada je napravljen posljednji popis. Da posao neće biti nimalao lak, pokazale su posljednje sjednice CIK-a i različita tumačenja Izbornog zakona koji u u članu 10.12, na koji se se pozvao Branko Petrić, kaže da je broj delegata u Domu naroda proporcionalan broju stanovnika kantona prema posljednjem popisu.

No isti zakon u članu 20.16 kaže kako je relevantan popis iz 1991. do potpune provedbe Aneksa 7 Općeg okvirnog sporazuma.

“Ono što ja tvrdim, da trenutno u Izbornom zakonu piše vrlo jasno i decidno da se popis iz 2013. godine kao posljednji popis mora primijeniti, da CIK ima nadležnost da odredi broj i strukturu delegata u Domu naroda i treća stvar koja je propisana da se Dom naroda sastavlja, s obzirom da je izbrisan jedan dio rečenice, po etnonacionalnom principu, onako kako tvrdi HDZ”, kazao je za FACE TV ekspert za Ustavno pravo, Nedim Ademović.

Bivši član CIK-a Vehid Šehić s druge strane tvrdi:

“I ne samo u Izbornom zakonu, već i u ustavima entiteta govori se da će se omjer rasporeda primijenjivati po popisu iz 1991. godine do provedbe Aneksa 7 Općeg okvirnog sporazuma. I to je za mene jedino relevantno”.

Ko može reći da li je Aneks 7 okončan? Jedino OHR ili tačnije Vijeće za provedbu mira, no oni za sada šute. Ono što visoki predstavnik Valentin Inzko jeste potvrdio u nekoliko navrata da se po pitanju popisa mora primijeniti Ustav Federacije BiH, u kojem se, podsjetimo, navodi 1991. godina.

Ali Bariša Čolak iz HDZ-a BiH drugačijeg je mišljenja. I on se poziva na Ustav Federacije…

Odredba Ustava Federacije na koji se oni pozivaju, da će se objavljeni rezultati popisa iz ‘91. na odgovarajući način koristiti za sve izračune koji podrazumijevaju demografske podatke do potpune provedbe Ankesa 7. Tu vam nema ni izvršne, ni zakodavne, ni sudske vlasti”, naglašava Bariša Čolak iz HDZ-a BiH.

Na Ustav BiH i Federacije se pozivaju i SDP, Naša stranka i DF. Primjena popisa iz 2013.godine, ali i zaobilaženje pravila po kojem se iz kantona u Dom naroda delegira jedan pripadnik konstitutivnog naroda, ako je najmanje jedan izabran u kantonalnu skupštinu, za njih je krivično djelo.

“A da podsjetimo da je takva odredba ugrađena u Ustav Federacije 1994.godine, od uspostavljenja Federacije BiH. I njen je cilj nepriznavanje rezultata etničkog čišćenja i ratnih zločina koji su prvosnažno označeni kao udruženi zločinački poduhvat. Dakle, ovo je i civilizacijsko pitanje”, upozorava Nermin Nikšić, SDP BiH.

Ono u čemu se slažu i jedni i drugi da CIK nije zakonadavac i da ne bi trebala donositi ovakve odluke. Podjetimo broj delegata izabranih u kantonalne skupštine je 289, dok će njih 58 biti izabrano u Dom naroda. Kako su nam priznali u CIK-u, cijeli posao bi bio olakšan da Ustavni sud BiH uzme u prioritet izjašnjenje o apelaciji Borjane Krišto u kojoj se traži brisanje odredbe koje utvrđuju da se iz svakog kantona bira po najmanje jedan delegat u Dom naroda. Ono što jeste sigurno, kako god CIK odlučio slijede tužbe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.