Lagumdžija o lobiranju Dodika u SAD: Ipak se pokazalo…

Vijesti 07. nov 201820:20 > 20:28
N1

Gostojući u Pressingu N1 televizije, Zlatko Lagumdžija, nekadašnji predsjedavajući Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova, lider Socijaldemokratske parijte, je komentarisao lobiranje Milorada Dodika u Sjedinjenim Američkim Državama za entitet Republike Srpske.

Da ne budem ciničan jer se to obija o glavu često u politici. Ipak se pokazuje da vi možete sa lobiranjem postići puno ukoliko lobirate za dobru stvar. Dodik ima loš proizvod iza kojeg su ozbiljni novci i ljudi. Vi da biste bili uspješan lobista, ako imate vrhunski proizvod a ne vrhunski marketing, vi ne možete lobiranjem postići ništa. Možete malo nešto, ali ništa se ne može održati“, istakao je Lagumdžija.

Govorio je i o sinoć održanim izborima za Kongres Sjedinjenih Američkih Država. Prema njegovim riječima, rezultat izbora je neriješen u odnosu između demokrata i republikanaca dodajući da su se demokrate uspjele konsolidovati. Za Donalda Trumpa, američkog predsjednika, je rekao da je riječ o mnogo ozbiljnijem čovjeku, nego što se mislilo.

Zatim je dodao:

“Mislim da je nekoliko stvari iz kojih bi mi mogli naučiti: Demokrate su iz poraza došli sebi. Okrenuli su se nečemu što se zove širenje Demokratske stranke izvan okvira stranke. Ovdje je neuporediv veći broj ljudi koji su izašli na ove izbore nego ikada prije. Demokrati su uspjeli da pokrenu jednu energiju tog svijeta koji apstinira od izbora. To je sigurno i recept za Bosnu i Hercegovinu. Druga stvar koja je također interesantna, nikada nisam vidio da predsjednici bivši kao Obama, Clinton, Biden i drugi su preorali zemlju u borbi za Senat, iako se ne takmiče. Najteže figure su izašle na scenu sa jednom potpuno novom generacijom mladih ljudi”.

Podsjetio je da u Kongres izabrane dvije muslimanke, uprkos antimuslimanskoj histeriji.

Kako je kazao Lagumdžija za N1, demokrate su pričali o ekonomiji i zdravstvu, ali da su republikanci dobili podršku među radničkom klasom. Za njega je to pokazatelj da politička scena nije samo ideološka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.