Lagumdžija: Podjela u Evropi više nije na ljevicu i desnicu

Vijesti 07. nov 201820:30 > 20:52
N1

Tema razgovora u Pressingu N1 televizije sa Zlatkom Lagumdžijom, nekadašnjim predsjedavajućim Vijeća ministara i ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, te liderom Socijaldemokratske partije, su bila dešavanja u svijetu. Kako je kazao, ideološke podjele u Evropi su stvar prošlosti.

Govoreći o svojem angažmanu u svijetu, istakao je da je bio učesnik susreta različitih vrste na kojima je bio u prisustvu političara iz različitih dijelova svijeta smatrajući to “borbom za svoju zemlju”. Ukazao da je “Bosna i Hercegovina dobar materijal za lobiranje”.

“Bosna i Hercegovina je apsolutno dobar materijal za lobiranje. Dok sam bio ministar vanjskih poslova često sam lobirao za BiH, ali u zadnje četiri godini sam proveo da bez ijednog centa ili pare iz budžeta.. Putovao sam zaista mnogo, držao sam predavanja na nekim respektabilnim institucijama”, rekao je.

Potom je naglasio sljedeće:

“Ja nemam problem da budem uspješan u borbi za svoju zemlju. Nemam problem da lobiram i budem uspješan o tome jer imam dobar proizvod. Oni itekako imaju razumijevanja, mi imamo mnogo više prijatelja vani nego što to danas izgleda. Nek se oni koji se pitaju sa svojih mindera ili sećija, nek se zapitaju zašto oni nisu tamo. Nek’ se zapitaju kako nas nema više tamo, a ne otkud ja tamo”.

VEZANE VIJESTI

Prema njegovim riječima, bio je u New Yorku, Buneos Airesu, Londonu, kao i u Kairu na “Harvardu islamskog svijeta”. Za N1 je pojasnio svoje prisustvo na univerzitetu glavnog grada Egipta.

“Tema skupa je bila dijalog Istoka i Zapada, islam i Evropa – različitosti i integracije. Moram priznati da sam bio posramljen što nismo znali toliko toga o Al-Azharu. To je najstariji univerzitet na svijetu. Zvali su me da vide šta ja kao Bosanac, musliman sa ovim iskustvom mogu njima da donesem, a ne da vide znam li izgovoriti bismillah. Imao sam priliku da pričam o nečemu o čemu već pričam 20 godina, govorio sam da je BiH paradigma modernog svijeta”, rekao je.

Smatra da su ideološke podjele stvar prošlosti odnosno da svjedočimo podjelama koji su isključivo identitetske.

“Nove podjele u svijetu su oko identiteta i inkluzivnih društava, a ne idološke. Vi danas imate premijera Slovačke, imate Orbana. Jedan je socijaldemokrata, drugi radikalni desničar. Njih dvojica su ko jaje jajetu kada je u pitanju odnos prema društvima. Podjela u Evropi nije više na desnicu i ljevicu”, zaključio je Lagumdžija u Pressingu N1 televizije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.