"Mi smo od '92. do '95. prošli kroz pakao, oni nisu"

Vijesti 07. nov 201821:00 > 21:22
N1

Zlatko Lagumdžija, nekadašnji predsjedavajući Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, te predsjednik Socijaldemokratske partije, u Pressingu N1 televizije je govorio i o dešavanjima na Balkanu i ostatku Evrope. Prema njegovim riječima, razlika između Balkana i Evrope je što "smo mi prošli kroz pakao, oni nisu".

Upitan da komentariše “etničku mapu” Bosne i Hercegovine u kabinetu Viktora Orbana, mađarskog premijera, kazao je:

“Do drugog svjetskog rata Evropa se tretirala kao kontinent zasnovan na kršćanstvu. Danas možete vidjeti da se Evropa tretira kao kontinent koji se bazira na kršćanstvu i judaizmu. Mi ulazimo u vrijeme kada će Evropa morati prihvatiti islam kao dio evropske tradicije i kulture. Bosna i Hercegovina je upravo prostor i mjesto, sa vijekovima Islama koji je prisutan ovdje, Bosna i Hercegovina je ustvari živi dokaz za to. Mi jesmo dio dobre evropske tradicije i kulture”.

VEZANE VIJESTI

Na pitanje da li postoji mogućnost stvaranja muslimanskog geta u Bosni i Hercegovini, odgovorio je:

“Sigurno da postoje snage u Evropi, desničarske, koje bi bile sasvim zadovoljne da ovdje napravi jedan mali geto. Prvo da se pokaže da su muslimani strano tijelo i da ih treba getoizirati. Ono što je najvažnije jeste da se to ne može desiti dok ta ideja nema ozbiljne zagovornike, a nema ih. Ovdje se može otvoriti prostor podjela, a to je podjela Balkana i Evrope. Mi smo od ‘92. do ‘95. prošli pakao, a oni nisu. Uvjeren sam da ovdje sukoba neće biti, niti rata”.

Osvrnuo se i na najavu Angele Merkel, aktuelnde njemačke kancelarke i predsjednice Kršćansko-demokratske unije, da se više neće kandidovati na političke pozicije koje je do sada obnašala.

“Prije Merkel bio je Schroeder, prije njega bio je Helmut Kohl. Ona je svoju ostavštinu stavila na kocku pokazavši da je Evropa naučila nešto iz svoje historije. Uvjeren sam da je ona veliki historijski lik koji je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine. Schroeder nije bio ništa manje prijatelj Bosne i Hercegovine, upravo ovakve. Prije njega smo imali Kohla i ministra Fischera koji su također bili veliki prijatelji”, istakao je i dodao:

“Prijatelji su svi oni promotori zajedničkih i inkluzivnih vrijednosti, a neprijatelji oni koji žele da podjele. To sigurno nije Orban, mnogo je više Merkel i Lofvena, nego Fica i Orbana i mnogo su jači”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.