Počinju pregovori o formiranju vlasti u Sarajevu

Vijesti 08. nov 201808:12 > 08:13
N1

U sali Gradskog vijeća Sarajeva danas će biti održan prvi sastanak predstavnika šest političkih stranaka lijeve i građanske orijentacije koje su osvojile 24 mandata u Skupštini Kantona Sarajevo.

SDP BiH, Naša stranka i DF s jedne i Narod i pravda, Savez za bolju budućnost i Nezavisna bosanskohercegovačka lista s druge strane zvanično otpočinju pregovore o skupštinskoj većini i formiranju vlasti.

Proteklih sedmica radne grupe stranaka ljevice pripremale su dokument koji obuhvata principe djelovanja, prijedloge zakona i zakonskih podakata, te druge smjernice za novu vlast u Kantonu Sarajevo koji će biti prezentiran i na sutrašnjem sastanku. Kako je ranije istaknuto vrlo je važno da se poštuje postignuti dogovor kao i da stranke garantiraju za svoje zastupnike. Cilj nije formirati samo matematičku koaliciju, već stabilnu i odgovornu kako bi se počeli rješavati nagomilani problemi u interesu građana. Za sada nema informacija ni o kakvoj raspodjeli resora, a zajednički stavovi su da su neophodne promjene u oblasti obrazovanja, zdravstva i komunalne privrede.

Iako je najavljeno da će proces formiranja vlasti biti transparentan, u najavi današnjeg sastanka je navedeno da će biti upućena zajednička izjava za javnost.

Svih šest stranaka odbilo je mogućnost koaliranja sa SDA i BOSS-om koji imaju 11 mandata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.