Sokolac: Slavlje u porodici Hamzić, na svijet je došla Lejla

Vijesti 08. nov 201814:01 > 14:12
Anadolija

Melisa (28) i Elvis Hamzić (30) iz sela Ketenovići u Knežini kod Sokoca krajem oktobra postali su roditelji bebe Lejle, prve povratničke bebe na ovom području. Porodicu Hamzić je tim povodom posjetila Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Melisa i Elvis bave se stočarstvom i žive isključivo od vlastitog rada. Povratnici u selo Ketenovići uglavnom se bave stočartsvom i poljoprivredom. Među njima je i porodica Hamzić u kojoj je 23. oktobra ove godine rođeno i prvo dijete u povratničkoj porodici nakon rata u sokolačkoj regiji.

Melisa i Elvis su nakon šest godina braka dobili kćerku Lejlu. Niko od njih nije zaposlen. Elvis do sada nije imao nikakvu pomoć kao povratnik, a tek ove godine je aplicirao za sredstva za samozapošljavanje. Ove sedmice je potpisao ugovor o sufinansiranju s Federalnim ministarstvom za raseljene osobe i izbjeglice, za nabavku prikolice za traktor i grablji za sijeno.

Elvis se s ocem Edhemom u Ketenoviće vratio 2001. godine, do kada su bili u izbjeglištvu u Kaknju. Inače, Elvisov otac ima sedmoro djece, ali se samo Elvis odlučio živjeti u Ketenovićima i tu zasnovati porodicu.

“Vratili smo se ovdje 2001. godine. Vratio sam se na svoje, da ovdje živim. Živimo od poljoprivrede. Bavimo se stočarstvom. Ko radi, može živjeti od toga. Svašta nam nedostaje, mehanizacije najviše. Bez toga niko ne može da radi”, ispričao je Elvis.

Anadolija
Anadolija
Anadolija

U selu Ketenovići prije rata živjele su desetine domaćinstava. Sada je tu šest domaćinstava.

“Sada nema nigdje nikoga. Tada se većinom radilo u firmama i bavilo se poljoprivredom”, rekao je Elvis.

Sretan je, kako je kazao, zbog rođenja kćerke Lejle i sada je još ljepše.

Melisa je nasmijana i vesela mlada majka. Unatoč tome što niko u porodici nije zaposlen zadovoljna je životom u ovom selu.

“Lijepo mi je, navikla sam se na život ovdje. Oko pet godina živim ovdje. Nigdje ne radimo, ali živimo od stoke, prodajemo mrs i živimo od toga. Došla je i beba”, ispričala je optimistična Melisa koja je inače s područja Olova.

S njima je i Elvisov otac Edhem.

“Povratnik sam od 2001. godine. Vratio sam se cijelom porodicom, sa sedmero djece. Samo me još ovaj sin nije napustio. Imam u Tuzli i Kaknju djecu. Imam i tri kćerke koje su se udale”, rekao je Edhem.

Ranije je, kako je kazao, obrađivao zemlju i radio, međutim, sada mu to ne dozvoljavaju zdravstveni problemi. Prije tri godine ostao je i bez supruge.

“Prije mi je bilo dobro, imao sam nekakvu volju. Bolestan sam. Da mi je da ovaj sin dobije mehanizaciju, ima traktor. Problem je i kuća. Želio bih da se uradi fasada pa da ‘ne svira’ kroz nju”, poručio je Edhem koji prima minimalnu penziju, a koja je dovoljna samo za struju, vodu i koru hljeba.

Porodicu je posjetila ministarica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, koja im je uručila pomoć. Posjetom je pružila podršku ovom porodici i pokazala da se za njih ipak neko brine. Dočekali su je, ugostili i informisali o problemima s kojim se suočavaju.

“Došli smo danas da podijelimo radost s ovom povratničkom porodicom Hamzić koja je dobila bebu i koja je praktično prva beba u povratničkoj porodici na ovim prostorima Sarajevsko-romanijske regije među povratnicima. Željeli smo da na specifičan način obilježimo njeno rođenje i njen dolazak na svijet u ovim krajevima”, izjavila je Borovac.

Ono što je, istakla je, veoma bitno jeste da je ova povratnička porodica zaista vrijedna pomena jer je sama, svojim sredstvima i s nekom skromnom donacijom, obnovila kuću još 2000. godine.

“Vratili su se na svoje ognjište, nastavili da žive, privređuju i sami sebi naprave ambijent održivog povratka. Dužni smo im kao Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice pomoći na način da, prije svega, istaknemo ovaj pozitivan primjer kao dobar primjer i za ostale povratnike i da kažemo da praktično gdje god postoji volja za povratak uvijek se nađe načina da se taj povratak i realizira”, poručila je Borovac.

Iako su u ovoj porodici svi članovi nezaposleni, naglasila, oni su svojim ličnim radom uspjeli da ovdje život učine ljepšim i ugodnijim.

“Došli smo da kažemo da ih zaista ohrabrujemo u svemu tome, a posebno da kažemo da rođenje ovog djeteta znači nastavak i života i sigurnosti ovdje. Inače, ovo je mjesto u kojem je živjelo oko 60 domaćinstava, danas je samo šest. Mada vidimo da su kuće ovdje obnovljene i ono što bi željeli jeste da taj povratak bude još veći, da se učini održivim i mi ćemo nastojati sa svoje strane i dalje da pomažemo ovu porodicu kako bi rekli da nisu ostali sami”, dodala je Borovac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.