Sastanci po restoranima: U službi profesije ili politike

Vijesti 08. nov 201816:32 > 18:00
N1

Centralna izborna komsija nalazi se pred važnom odlukom koja će odlučiti formiranje vlasti u Federaciji.

Predsjednik CIK-a u nekoliko navrata požalio se novinarima kako su članovi centralne izborne komisije izloženi ogromnim pritiscima.

No, nije želio komentirati da li su u najmanju ruku etični sastanci sa pojedinim političkim liderima u restoranima i po kafanama.

Fotografija koju donosimo snimljena je u jednom mostarskom restoranu u vrijeme kada CIK treba odlučiti o raspodjeli mandata za Dom naroda Federalnog parlamenta. Član CIK-a Vlado Rogić zajedno sa Barišom Čolakom iz HDZ BiH.

Tema, izborni zakon, ili konkretnije raspodjela mandata u šta su se mogli uvjeriti svi prisutni u restoranu jer se ni sastanak, ali ni razgovor nisu mogli sakriti zbog povišenih tonova.

Vlado Rogić danas nije bio spreman za izjavu. Poručio je kako je duboko uvrijeđen što smo ga pokušali zaustaviti u zgradi Centralne izborne komisije nakon sjednice.

Predsjednik CIK-a Branko Petrić nakon što je potvrdio konačne rezulate izbora, novinarima se požalio kako je komisija pod nevjerovatnim pritiskom. Pristiscima je ocijenio i poruke SDP-a, Naše stranke i DF-a koji su isti dan održali konferenciju.

Ovo je pokušaj pritiska na nezavisnost CIK-a. Prosto je nevjerovatno da se sastaju stranke i komentarišu neku našu namjeru“, kazao je Branko Petrić iz CIK-a.

Podsjetimo da je na presici poručeno kako članovi CIK-a trebaju biti svjesni da ih imunitet ne štiti, te da će i krivično odgovarati ukoliko se odluče na popis iz 2013. godine.

No, radi se o javnim porukama, one po kafanam su mnogo suptilnije, osim ako se ne radi o pritiscima. Još jedna fotografija u međuvremenu je izašla u javnost, ponovo Bariša Čolaka ovaj put s Borjanom Krišto za istim stolom i sa sucem Ustavnog suda Matom Tadićem, istim onim koji bi uskoro trebao glasati uz ostale o zahtjevu Borjane Krišto za ocjenu ustavnosti odredbe Ustava Federacije.

Lobiranje je dopušteno, no do koje granice..

Članovi CIK-a, sudije Ustavnog suda, šefovi političkih partija mogu biti privatno prijatelji ali sjediti u kafani u danima kada se očekuju dvije beskrajno važne odluke za FBiH je apsolutno izlaženje iz okvira etičkih i moralnih i profesionalnih principa. Ljudi koje smo vidjeli na fotografijama, da su zajedno sjedili u kafani, a moje kolege koje su bile nazočne dok je trajao sastanak kažu da je to bila takva vika i dreka jednih na druge – je jedno potpuno neprihvatljivo ponašanje. Gledamo kako pokazuju da ne poznaju za postojanje elementarnih odgovornosti za pozicije na kojima se nalaze“, kaže Rubina Čengić za N1.

Podsjetimo da je Krstan Simić, član Ustavnog suda ekspresno smjenjen nakon što se doznalo da je Milorada Dodika oslovio sa šefe.

Druženje po restoranima za sada se nikoga nije dojmilo.

Opšrinije u prilogu Tine Jelin – Dizdar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.