Abdulah Skaka za N1: Šta mi se ne sviđa u Sarajevu

Vijesti 08. nov 201816:54 > 21:29
N1

Abdulah Skaka, gradonačelnik grada Sarajeva bio je gost Večernjeg studija na N1, gdje je između ostalog komentarisao i ono što mu se ne sviđa u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

“Svjesni smo da živimo u uređenom gradu, vidite kakvo bogatstvo posjeduje Sarajevo, ali vidimo i mane. Mane pokušavamo smanjiti. Smeta mi čistoća, mi smo grad koji mora biti čišći i ljepši. Radimo niz aktivnosti oko toga, a ni nemamo nadležnosti za to”, poručio je.

Ipak, kazao je da 17. novembra kreću sa radovi na fasadama u užoj jezgri grada – kako bi ona izgledala što reprezentivnije.

“U Štrosmajerovoj ulici, čitava desna strana bit će uređena. Staru zgradu kod Vijećnice ćemo da uljepšamo”, poručio je.

Tokom razgovora sa Ikom Ferrer Gorić, Skaka je kazao da je administracija jasno opredijeljena u kojem smjeru će se kretati institucija Grada Sarajeva.

“Glavni gradovi su generatori razvoja, bliska komunikacija između gradonačelnika i Gradskog vijeća – mi shvatamo kao šansu za razvijanje grada i njegove promocije u svijetu”, poručio je Skaka.

Trenutno je u realizaciji 48 projekata koji su vezani za promociju grada. Skaka je rekao da su turisti jako važni, ali, prema njegovim riječima, važnije je kako se građani osjećaju i kakav je kvalitet života u Sarajevu.

Abdulah Skaka je govorio i o EYOF 2019, te je kazao kako razumije određeni skepticizam oko održavanja te sportske manifestacije, najveće od Olimpijskih igara 1984. godine.

“Imamo situaciju gdje razumijemo nerazumijevanje i zabrinutost građana, ali i određenih vijećnika da li će se održati ta manifestacija. I dalje sam optimista. Razumijem tu situaciju, jer imamo projekat iz 2017. godine, koji ranija administracija nije realizovala. Data nam je druga prilika. Ono što mogu obećati jeste najbolje organizirani EYOF do sada. Bit ćemo ponosni na ceremoniju otvaranja u prvim danima februara 2019. na stadionu Koševo. Spektakl koji će podsjećati na lijepe trenutke iz 1984. godine. To je nastavak pozitivnih priča”, poručio je Skaka za N1.

Kompletan razgovor pogledajte u videu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.