Volonteri se spremaju za EYOF 2019

Vijesti 08. nov 201816:51 > 19:18
N1

Užurbano se radi kao bi sve bilo spremno za Olimpijski festival mladih 2019, a održana je i edukacija za volontere.

Hana Macić je studentica grafičkog dizajna, ima 20 godina i kako kaže izuzetna joj je čast što će biti jedan od volontera na EYOF-u.

“Moj zadatak trenutno će biti da ljude kada dođu na aerodrom da ih dočekam sa osmjehom da ih uputim gdje treba da idu ukoliko imaju nekih infomacija za EYOF ili neke tehničke stvari da ih uputim, znači većinom neko informisanje”, kaže Hana.

Organizatori kažu kako se prijavilo 1.600 volontera ali da tačnu cifru koliko će ih raditi za EYOF još uvijek nemaju.

“Organizuje se u suštini trening i priprema za Chef de Mission Seminar koji će biti iduće sedmice na Jahorini i biće obilazak borilišta, biće svuda po Sarajevu i Istočnom Sarajevu, a na ovom seminaru radimo treninge koji su relevantni za EYOF i komunikaciju”, pojasnila je Nela Cikotić, PR EYOF-a.

Din Pehlivanović i Abdulgafar Sadiković također su dio ekipe koja će volontirati na Eyofu , žele nova iskustva ali i biti dio historije, jer kažu svi se sjećaju Zimskih Olimpijskih igara 84. pa se nadaju da će tako biti i sa EYOF-om.

“Najbitnije od svega što me navuklo, tako da kažem, da se prijavim da volontiram je da pomognem ovom gradu kojeg ja iskreno volim i da ova ogromna manifestacija koja se dešava u našem gradu, tačnije u naša dva grada, prođe sve korektno i da ja budem jedan od dijela historije”, kaže Din.

“Volio bih biti na stazi za slalom na Jahorini. Nekako volim skjanje još dok sam bio jako mali, to me privlači najviše, tako da bih volio da budem dio toga”, dodaje Abdulgafar.

Učesnici će se takmičiti u osam disciplina i to: skijaško trčanje, alpsko skijanje, hokej na ledu, brzo klizanje, umjetničko klizanje, biatlon, snowboarding i karling. Održana su i brojna testna takmičenja, a iskustva sa takmičenja su pomogla organizatorima da otklone sve eventualne propuste i nedostatke. Četrdeset šest zemalja do sada je potvrdilo svoje učešće, a takmičari i delegacije će biti smješteni u Olimpijskom selu na Ilidži.

EYOF predstavlja najveći sportski olimpijski festival za mlade sportiste između 14 i 18 godina. Organizuje se svake dvije godine u ljetnom i zimskom periodu. Do onog u Sarajevu ostala su 93 dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.