Orbanovo objašnjenje o spornoj mapi BiH "ne pije vode"

Vijesti 08. nov 201817:16 > 19:13
REUTERS/Heinz-Peter Bader

Mađarski premijer Viktor Orban nedavno se fotografisao ispred etničke mape Bosne i Hercegovine držeći u rukama knjigu Douglasa Murrayja, poznatog britanskog islamofoba. U izjavi za N1 iz Orbanovog kabineta su rekli da mapa na zidu stoji zbog sve prisutne migrantske krizu. Priča o migrantima, ako je suditi po mišljenju mnogih, ne pije vodu...

Po ko zna koji put mađarski premijer Orban svjetsku pozornicu je iskoristio da bi se obračunao sa socijalistima, liberalima, medijima i pozvao na obnovu kršćanstva.

“Mi u EPP-u se ne bi trebali bojati da potvrdimo ono što jesmo – demokršćani. Moramo preuzeti odgovornost za to što u proteklih pet godina nismo uspjeli zadržati Britance u i migrante izvan EU. Zarad pobjede vratimo se svojim duhovnim krojenima i proglasimo renesansu naših kršćanskih korjena. Evropski izbori moraju biti dobiveni u našim zemljama, da bismo pobijedili moramo zaštititi naše građane od ilegalnih migracija, terorizma, kriminala i ekonomskih poraza”, poručuje Orban.

Prvi čovjek Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić priznaje da mu nije jasno zašto mađarski premijer u svom uredu drži etničku mapu naše zemlje.

“Migrantska kriza je očito vrlo aktuelna tema unutar Evropske unije na kojoj se prelamaju ključne debate i vidimo da upravo desne stranke jačaju na pitanju migracija. Tako da ne mogu odgovoriti na pitanje zašto je mapa Bosne i Hercegovine iza premijera Orbana”, kaže Zvizdić.

Ideološku podjelu Evrope, promociju judeo-kršćanske tradicije, ali i negiranja prisustva islama na prostoru Evrope kao i anti-migratske stavove ne baštini samo Orban nego i drugi lideri.

“Vi danas imate Ficoa, premijera Slovačke koji je socijaldemokrata, imate Orbana koji je desničar. Oni su slični kao jaje jajetu, kad je u pitanju ovaj odnos prema drugom i drugačijem, odnosno prema Islamu. I jedan i drugi su imali istu politiku prema migrantima koja je potpuno nevropska”, podsjeća Zlatko Lagumdžija, bivši ministar vanjskih poslova BiH.

Orban je fasciniran Bosnom i Hercegovinom vjerovatno zbog činjenice da je po posljednjem popisu stanovništva ovdje živila približno polovina muslimanskog stanovništva, stav je profesora Seada Turčala.

“Kad povežete to s jednim njegovim islamofobičnim pristupom, čak smo imali tu posljednju fotografiju, imate simboličku poruku jednog istaknutog britanskog islamofoba. To gledam na taj način”, zaključuje Turčal.

Na ponašanje Evrope prema Bosni i Hercegovini u svjetlu svih ovih pitanja mnogo će uticati ko će biti na čelu naredne Evropske komisije. EPP kojem pripada i Orban odlučio je da će na tu poziciju kandidirati Manfreda Webera poznatog po stavovima sličnim Orbanovim.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.