Ostaje li SDA bez vlasti u KS i ZDK

Vijesti 08. nov 201817:09 > 19:19
N1

Dogovor o formiranju vlasti ulaze u drugu fazu, nakon Tuzlanskog, čini se da su stranke bliže dogovoru i u Zeničko-dobojskom, te Kantonu Sarajevo. Svima im je jedna stvar ista, a to je da vlast formiraju bez Stranke demokratske akcije. U Zenici je potpisana izjava i dokument o saradnji šest stranaka, što je bio slučaj i u Sarajevu.

I to se dogodilo, zajedno za istim stolom – Socijaldemokratska partija, Demokratska fronta, Naša stranka, Nezavisna lista, Narod i pravda te Savez za bolju budućnost. Sve s jednim ciljem – dogovoriti kako formirati vlast u Kantonu Sarajevo. Dva sata pregovora rezultirali su sljedećim: 

“Ovo je početak pregovora o formiranju skupštinske većine. Ono što smo mi kao blok građanskih stranaka dogovorili, će biti ulazna informacija za druge stranke koje su tu prisutne. Krećemo u proces koji smo mi na lijevoj strani već završili”, kazao je Edin Forto iz Naše stranke.

A s kojim su danas upoznati i oni na desnom bloku, koji ponavljaju pravimo programsku, a ne matematičku koaliciju.

“Ništa o kadrovskim rješenjima, to je na zadnjem mjestu svih ovih sastanaka i to me čini sretnim. Dakle, kada definišemo šta su prioriteti, odredimo dinamiku i rokove, onda ćemo izabrati najkvaltetnije izvršioce. To će, siguran sam, biti zadnji sastanci u ovim razgovorima”, istakao je Elmedin Konaković iz Naroda i pravde.

Razgovorima, čiji je nastavak zakazan za utorak. I iako su pojedine stranke ranije tvrdile, ne s ovim ili onim, ipak žele biti dio skupštinske većine, što su potvrdile nakon sastanka.

“Demokratska fronta preuzima političku odgovornost, učestvuje u razgovorima, i činiće dio, naravno ako postignemo dogovor, skupštinske većine”, ukazao je Milan Dunović iz Demokratske fronte.

“Kada je u pitanju Savez za bolju budućnost, ovo je samo jedan kontinuitet, koji se dešava u posljednje vrijeme, kada vidite što se dešavalo u Unsko-sanskom kantonu, Tuzlanskom kantonu i Zeničko-dobojskom kantonu, prirodno je da se desi i u Kantonu Sarajevo”, kazao je Mirvad Kurić iz Saveza za bolju budućnost.

“Tako da praktično, ovim sastankom završena je svaka dilema, da li je moguće i da li će biti formirana neka druga skupštinska većina. Praktično ovim današnjim činom, savršeno je jasno ko će biti većina, a ko opozicija”, mišljenja je Damir Mašić iz Socijaldemokratske partije. 

A čini se da su stvari savim jasne i u Zeničko-dobojskom kantonu.

Naime, Socijaldemokratska partija, Demokratska fronta, Naša stranka, Nezavisni blok, Savez za bolju budućnost, te Stranka demokratske aktivnosti potpisali su koalicijski dokument za mandatno razdoblje 2018-2022.

Iako je ovaj dokument trebala potpisati i Stranka za Bosnu i Hercegovinu, to se nije dogodilo.

“I pored činjenice, da smo se ovdje na kantonalnom nivou dogovorili da zajednički danas potpišemo ove principe i okvir djelovanja, prije pet minuta su javili da su dobili, kako kaže, njihov predstavnik Mujanović ‘signal iz Sarajeva’, da ne dođu na potpisivanje ovog dokumenta”, objasnio je Senaid Begić iz Socijaldemokratske partije.

A koji ima 29 točaka, njime se traži provedba ključnih reformi te, kako navode, obustavljanje stranačkog zapošljavanja.

Potpisnici još dodaju:

“Mislimo da je ovo historijski trenutak za Zeničko-dobojski kanton koji daje novu dimenziju rada kantonalne skupštine i ulijeva nadu da Zeničko-dobojski kanton i ova zemlja mogu bolje”, navela je Sanja Remić iz Naše stranke. 

Novi sastanak zakazan je za idući tjedan, tada se očekuje i da bi mogao biti poznat datum konstituirajće sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona. Kako stvari stoje, vlast na razini kantona biće fomirana bez Stranke demokratske akcije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.