Špirić za N1: Stvari rješavati bez stranih uticaja

Vijesti 08. nov 201817:32 > 17:40
N1

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić danas je u programu N1 kazao da se o otvorenim pitanjima u BiH mora razgovarati i da je vrijeme da se "politički odraste".

Crna lista SAD-a, ali ipak dobar rezultat na izborima?

Da naravno, nije prijatno biti na takvimn listama i nisam sretan što se to desilo. Mislim da je to urađeno na bazi špekulacija i vrijeme ispred nas će pokazati o čemu se radi. Moram se zahvaliti građanima koji su izašli na izbore i podržali SNSD i dali glasove. Ja sam imao slogan koji bi trebao da ima svaki patiota i to nije bio “inat”, nego poruka da živimo ovdje i da smo sudbonosno vezani za ove prostore“, kazao je Špirić.

Da li će sada graditi bolje odnose sa SAD?

Ja mislim da radi mojih tenzija te sankcije nisu ni uvedene, ja nikada nisam vodio inat politiku protiv ikoga, pogotovo ne protiv SAD. Mislim da sam stvari pomjerao naprijed konsenzusom i dijalogom. Vrijeme će pokazati šta se desilo jer ne mogu da sudim, nemam argumente. Nema potrebe da se priča o bilo kakvom inatu jer suviše je svaki pojedinac mali da bi tražio inat protiv sile kakva je Amerika“, dodao je i istakao:

“Politika nosi izvjetan rizik i svi moramo da nosimo breme koje nam vrijeme i izazovi stave na leđa”.

Na posljednje izjave Dodika, Špirić nije želio davati komentar.

Teško je da komentarišem izjave predsjednika svoje partije. Mislim da je Dodik čovjek koji ima snažnu riječ i može doprinijeti rješavanju stvari. Mislim da je za nas dobro da pružimo ruke jedni drugima i radimo za interes građana. Mislim da možemo sami donositi odluke bez stranih utjecaja, ja tako čitam njegove poruke. Način na koji se on predstavlja javnosti ne pomaže nikome“.

Poručio je da se o otvorenim pitanjima mora razgovarati.

Koliko god bilo teško i koliko god bilo otvorenih pitanja, o njima se mora razgovarati. Ne očekujemo da nam to riješe susjedne zemlje. Moramo odrasti politički, mislim da je to poruka Dodika i mislim da je ok“, kazao je ističći da podržava unutrašnji dijalog bez miješanja ijedne strane zemlje u unutrašnje stvari. Još je dodao:

Nema nijedan razlog da vlast u RS bude brzo formirana. Birači određuju nivo političke stabilnosti, tako i u RS gdje je pobjedila najveća partija. Vjerujem da će mandatar koji će biti potvrđen ubrzo imati koncept vlade. Ubjeđen sam da će RS do kraja godine imati usvojen budžet i krenuti raditi po programu kojeg smo prezentovali u toku predizborne kampanje“.

“Pokušava se dezavuisati volja birača. Teret se uvijek kači na najveću kariku. Mislim da je to loše, pokazalo se 2014. godine kada je Savez za promjene izigrao volju birača”, smatra Špirić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.