Kečo: Premijer KS treba biti iz ljevice ili nestranački

Vijesti 08. nov 201817:56 > 18:33
N1

Želimo da premijer Kantona Sarajevo bude neko iz lijevog bloka ili nestranački čovjek, poručio je Amar Kečo, član pregovaračkog tima Demokratske fronte, govoreći za N1 o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo. Izrazio je očekivanje da do kraja novembra bude formirana skupštinska većina u Kantonu Sarajevo.

Prema njegovim riječima, partije lijevog bloka – Demokratska fronta, Socijaldemokratska partija i Naša stranka – su utvrdile principe na osnovu kojih će pregovarati sa drugim blokom – Narodom i pravdom, Savezom za bolju budućnost i Nezavisnom bosanskohercegovačkom listom. Zatim je dodao:

“Danas smo dogovorili metodologiju za nastavak pregovora”.

Na pitanje da li će se ovih šest političkih stranaka u konačnici dogovoriti za formiranje vlasti, Kečo je odgovorio:

“Nećemo pričati o vlasti dok s drugim blokom ne dogovorimo principe. To je stav bloka ljevice. To znači da blok ljevice ne mora biti dio većine. Sutra ćemo s drugim blokom stranaka govoriti o principima. Mislim da ne bi trebalo biti problema. Principi su podijeljeni po resorima koji se neće klasično dijeliti kao neki plijen. Postoji dobra volja za dogovor. Sve zavisi od nas”.

Kako je kazao za N1, cilj ovih šest stranaka je da se do 15. ili 16. novembra dogovore principi, da se kroz šest dana poslije potpiše koalicioni sporazum i u konačnici da se do kraja ovog mjeseca formira skupštinska većina.

Kao principe lijevog bloka je naveo, između ostalog, depolitizaciju javnih preduzeća, napuštanje prakse zapošljavanja bez provođenja javnog konkursa i uskraćivanje budžetskog finansiranja udruženjima koji ne budu imali projekte.

U nastavku razgovora se osvrnuo na pitanje premijera u Kantonu Sarajevo.

“Nemamo problem s imenima ili pojedincima. Nemamo lični problem s Konakovićem. Želimo da premijer bude iz lijevog bloka, a može to biti nestranački čovjek, ekspert”, rekao je Kečo za N1 i dodao da danas nije bilo razgovora o tome ko će biti prvi čovjek Vlade sarajevskog kantona.

Komentarisao je i konstataciju Aljoše Čampare iz Stranke demokratske akcije da se “neće predati” u procesu formiranja vlasti kazavši da se ne trebaju predati i neka “probaju” formirati vlast.

Za N1 je demantovao da je kupljen bilo koji kantonalni zastupnik iz opozicionog bloka od strane Stranke demokratske akcije. U konačnici, istakao je da “nikome nisu zatvorena vrata za pregovore” u formiranju vlasti, ali da će Demokratska fronta isključivo donositi odluke u saglasnosti sa preostale dvije stranke ljevice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.