Nikšić: Ubacili su prazne listiće, znamo da je kamion nestao

Vijesti 08. nov 201818:17 > 18:38
N1

Damir Nikšić, SDP-ov kandidat za Skupštinu Kantona Sarajevo za N1 je kazao da SDP nije uspio da bude radikalna ljevica, osim njega lično, te da je Plan 10 trebao progresivan - ali ga stranka nije znala plasirati do kraja.

On je na Općim izborima 2018. godine osvojio 4.500 glasova, i sa 10. mjesta na listi se popeo na drugo. To je jedini uspio do sada na izborima. 

“Ja sam jedini u Kantonu Sarajevo to uspio. Neki kažu da sam ponovio uspjeh Konakovića, ne sjećam se koje godine. Tad je cenzus bio pet posto, sada je 20 posto. Ja sam znači Konaković puta 4”, kazao je.

Nikšić je gostujući u Novom danu na N1 kazao da je politički angažovan umjetnik, te da je pred umjetnicima koji pripadaju lijevom spektru ideja – dug put.

“Mi se nalazimo u svijetu koji je obilježen desnicom. Slično kao prije 100 godina, tamo 1920. dolazi fašizam, počet će zabranjivati slobodu govora, da se priča o bratstvu i jedinstvu, integrisanom društvu”, poručio je.

SDP je generalno popravio rezultat na izborima, ali su u Kantonu Sarajevo završili kao četvrti. Ispred njih je SDA, Narod i pravda i Naša stranka.

“Mislim da je taj SDP u proteklom periodu, osim mene, koji sam noviji član, nije popunio onu nišu retorike koju bih trebao SDP, odnosno progresivna lijeva stranka, da popuni”, izjavio je.

Istakao je kako je Naša stranka uzela određeni dio članova i glasača SDP-a, te da Narod i pravda ima svoj populizam i orijentaciju.

“Fali radikalna ljevica. Pročitao sam i ušao sam kasnije kada je osmišljen plan 10. Progresivan je, ali nisu ga znali plasirati i govoriti radikalno o onome što je normalno”, izjavio je.

Komentarisao je i Nikšić izjave Bakira Izetbegovića nakon izbora, o formiranju vlasti, ali i o izbornom procesu.

“Izetbegović je prije izgledao, a i sada, kao da je došao s pauze, nekog važnijeg posla, sa ručka, sa bureka, a onda se sjetio da se bavi državom. Mislim da je malo lasno. Preko 125.000 ljudi je glasalo za ostale stranke. Imamo dvotrećinsku većinu, imamo skupštinsku većinu i ne znam o čemu priča”, poručio je Nikšić.

On je rekao da su SDA imali dobre odbore na izborima, da su trgovali sa SNSD-om i da je to “podmazana mašinerija koja je pokrala izbore”.

“Ubacili su prazne listiće, znamo da je jedan kamion nestao. Sad je to sve teško dokazati. Mogu me tužiti za klevetu, mogu i ja njih, tjerat ćemo se 100 godina. Izvjesno je – ako ćemo se tjerati, desio se atak na demokratiju. Izborni proces je kompromitovan”, izjavio je Nikšić.

Rekao je još da ga ne intetresuje Bosna i Hercegovina koja nije demokratska i sekularna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.