Dodik: Ko će sve biti u novoj vlasti u RS

Vijesti 08. nov 201820:59 > 21:08
N1

Novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će novu vladu Republike Srpske, osim SNSD-a, DNS-a i SP-a, činiti i Ujedinjena Srpska, NDP i grupa Obrena Petrovića iz Doboja.

“Vjerujem da još neki mogu da budu u svemu tome. Ima pojedinaca iz drugih političkih partija koji se klasifikuju kao opozicija, a koji žele da razgovaraju”, rekao je Dodik večeras za Alternativnu televiziju.

On vjeruje da će do utorka, 13. novembra ili srijede, 14. novembra, biti završeni unutrašnji dogovori i da do tada ima vremena i za neke druge da se pojave i razgovaraju.

“Poslije toga nema više razgovora, jer preostaje pet-šest dana do sjednice Narodne skupšptine Republike Srpske i njenog konstituisanja”, naveo je Dodik.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, napominje da je ta stranka rekla sa kim hoće i šta hoće, a sa kim neće da razgovara, ali i ističe da je dobrodošao svaki pojedinac koji smatra da može doprinijeti patriotskom bloku.

On je izrazio spremnost da razgovara i sa liderom NDP-a Draganom Čavićem, ističući da će prihvatiti svakog ko želi da bude dio većine koja je patriotska i za Republiku Srpsku.

“Poštovaćemo subjektivitet svake političke organizacije i biće dogovarani, eventualno, programi i sve ono što ide sa tim”, kaže Dodik.

On je istakao da je za Republiku Srpsku veoma značajno da se obezbijedi jedinstvo koje mora da bude manifestovano u vremenu u kojem se čini da je svijet u potpunom neredu.

Dodik kaže da ima mnogo izazova na globalnom nivou i da bi Republika Srpska predstavljala lak plijen ako bi postojala unutrašnja neslaganja.

“Samo sposobna, jaka, jedinistvena Republika Srpska može da pošalje jasan odgovor da nema kalkulacija sa njenim postojanjem i njenom željom da napreduje”, poručio je Dodik.

Dodik smatra da je ovaj put moguće jedinstvo na nivou Republike Srpske i BiH, što govori o tome da će u političkom smislu ovo biti gotovo najstabilnije četiri godine mandata, ističući da je to njegova želja.

“Mislim da je ključna ideja okupiti sve i pokazati jedinstvo, jer je to iskonski zahtjev našeg naroda. Srpski narod uvijek traži jedinstvo svih u borbi za nacionalne i državne interese Republike Srpske”, istakao je Dodik.

On kaže da vjeruje da je RS preživjela najteži period njenog političkog osporavanja od gotovo svih izvan Republike, a i dijela onih koji su iz Republike Srpske.

“Ovo je period potpune afirmacije Republike Srpske i to možemo uraditi samo zajedno. Zato je to dobro i ja sam za to spreman”, naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da nije nepoznato da u vladajućoj koaliciji, koja je dobila izbore maestralno, ima sasvim dovoljno kapaciteta za formiranje vlasti, dodajući da upravo zbog ovog cilja, koji je viši od stranačkog, želi da okupi i druge i poziva ih da to urade.

On je naveo da su opoziciju “razbili” izbori, a da su najnovija dešavanja samo refleksija toga.

“Pokušavam kao predsjednik SNSD-a, koji je dobio najveću podršku građana, da budem odgovoran i da napravim efikasnu strukturu vlasti u kojoj će institucije služiti na ponos ljudima, a ne na žaljenje, kao što je to bio slučaj kada su pokušavali da spriječe rad Narodne skupštine Republike Srpske”, istakao je Dodik.

On je rekao da je politika RS vrlo jednostavna i zasnovana na Dejtonskom sporazumu i pravima koja su RS zagarantovana.

“Mi želimo Dejtonski sporazum i dejtonski ustav BiH onako kako piše i za to ćemo se zalagati”, poručio je Dodik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.