Godišnjica rušenja Starog mosta

Vijesti 09. nov 201807:37 > 07:50
Reuters

Na današnji dan 1993. godine jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO) srušile su Stari most u Mostaru. Prije nego što je srušen, most je pretrpio veliki broj direktnih artiljerijskih pogodaka.

Dan ranije, 8. novembra, HVO je počeo sa kampanjom rušenja mosta ispaljujući na desetine projektila u luk i kule mosta. Sve je okončano dan kasnije u 10 sati i 16 minuta, kada se “Stari” sunovratio u Neretvu. Obnova Starog mosta počela je izvlačenjem kamenih blokova iz Neretve.

Reporterka N1 Đenana Kaminić se iz Mostara javila u Novi dan gdje je razgovarala sa legendarnim skakačom sa Starog Mosta Emirom Balićem.

“Svi smo računali kad se izgradi Stari most, da će biti jedan most kao spona između ljudi, da će donijeti mir u Mostaru. Ali, vidimo šta se dešava. Poslije ovih izbora vidjet ćemo da li će biti nekog pomaka što se tiče Mostara. Šta će biti, doći će vrijeme, nove generacije, on mora biti cjeloviti grad. Samo istočni dio grada obilježava godišnjicu, što se zapadnog dijela tiče, ne obilježava se”, navodi Balić.

Kako je kazao, u vrijeme rušenja Starog mosta nije bio u gradu na Neretvi.

“Nisam bio tada u Mostaru, pušten sam iz zatvora. Novinarka Sportskih novosti mi je telefonom javila i rekla mi ‘znaš li da su ti srušili Stari most. Nisam mogao vjerovati. Taj telefonski razgovor je meni bio šok. Sve su televizije poslije javile. Tada sam se susreo sa nekim Mostarcima u Zagrebu, bilo nam je vrlo teško. Tada je bio dr. Zvonko Tolj, moj veliki prijatelj, on je plakao. Mnogo Mostaraca je tu bilo. Bilo je profesora koji su javno osudili rušenje Starog mosta, bilo je ljudi koji su feštali i pucali kada je srušen Stari most”, sjeća se Balić.

U julu 2004. most je obnovljen. Godinu dana kasnije uvršten je na UNESCO-ovu listu zaštićenih svjetskih baština. I danas stoji, prkosi i priča svoje vjekovne priče. Izgradnja Starog mosta bio je internacionalni projekat. 

“Stari most su pravili Turci, iskusni majstori. Osjećam se tužno. To više nije Stari most sa kojega sam ja skakao. Nekako mi je drugačije. Komadi Staroga mosta su tužno djelovali. Stari je most puno doprinio turizmu iako je mogao još bolje. Ušao je u UNESCO i nadamo se da će mostarski skokovi ući u UNESCO kao nematerijalna baština, kao što je rezbarstvo iz Konjica”.

Balić je govorio o svom posljednjem skoku sa Starog mosta.

“Posljednji put sam skočio kad je srušen Stari most. Iz Zagreba sam se vratio 1995. godine u Mostar, bila je jedna paltforma i održani su skokovi. Nije bilo skakača sa kojima sam ja skako, 23 skakača su poginula u ratu. To mi je bilo vrlo tužno, to mi je bio najtužniji, ali donekle i najdraži skok. Nisu mogli uništiti duh sporta”, poručuje Balić.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala zaključilo je da snage HVO-a nisu imale konkretnu namjeru diskriminirati ili vršiti teror kada su uništile Stari most.

Žalbeno vijeće stoga je zaključilo da nije dokazan element kaznenog djela i ukinulo je osuđujući dio za zločin ‘bezobzirnog razaranja gradova i sela’ u odnosu na Stari most.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.