Fazlić: Zaustaviti dolazak migranata iz Sarajeva

Vijesti 09. nov 201810:30 > 10:32
N1

Gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić, komentarisao je blokadu Talgo voza u kojem se nalazi 146 migranata, a koji je blokiran u dva sata iza ponoći.

“Zatražili smo da se migranti koji borave u Velikoj Kladuši ne prebacuju u Bihać čiji su kapaciteti za boravak migranata odavno popunjeni, već da se njihov smještaj rješava kroz objezbjeđivanje prostora koje nadležne instucije BiH odrede. Također, tražimo da se zaustavi dolazak novih migranata iz Sarajeva Talgo vozom prema Bihaću, da Granična policija BiH zaustavi nekontrolisan ulazak migranata iz Republike Hrvatske na područje USK, budući da se u našu zemlju vraćaju migranti koji u Hrvatsku ulaze iz drugih zemalja, te da se ograniči broj migranata koji mogu boraviti u USK-a, proporcionalno smještajnom kapacitetu koji može primiti ovaj Kanton“, poručio je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Reporterka N1 Adisa Imamović, koja prati migrantsku krizu u USK, javlja da za migrante u Bihaću nema mjesta. Prema informacijama koje su ranije potvrđene u MUP-u USK, putnici na stanici nemaju dozvolu za iskrcavanje.

“U vozu je bilo 153 migranta, 146 je i sada u vozu. Sedam migranata, a koji su bili ranjiva kategorija su smješteni u Bihaću. Pregovori su oko vraćanja migranata za Sarajevo su u toku”, kazala je Snežana Galić, portparol MUP USK-a.

Slična akcija desila se i 24. oktobra kada za 90 migranata koji su doputovali iz Sarajeva u Bihać nije dozvoljeno iskrcavanje. Svi su autobusima vraćeni za Sarajevo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.