Obilježena 25. godišnjica rušenja Starog mosta u Mostaru

Vijesti 09. nov 201811:23 > 11:27
Anadolija

Uz zvuke sirena za uzbunu, bacanje cvijeća u Neretvu i simboličan skok bez aplauza koji je izveo Admir Delić u 10 sati i 16 minuta obilježena je 25. godišnjica rušenja Starog mosta u Mostaru.

Godišnjica je obilježena u organizaciji Kluba skakača u vodu Mostari točno u vrijeme kada je luk prepoznatljivog Starog mosta 1993. godine srušen u Neretvu granatama s položaja Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Obilježavanje rušenja simbola Mostara i sjećanje na trenutak kad je svijet zanijemio na Starom mostu je okupilo je skakače svih generacija, ali i učenike osnovnih i srednjih škola koji su s bacanjem cvijeća u Neretvi i razgovorima o povijest poručili da se zlo koje je snašlo Mostar nikada ne smije ponoviti.

Učenica četvrtoga razreda gimnazije Mostar Amna Trčalo ističe kako su njezini roditelji čitavo vrijeme proveli u Mostaru i kako je za njih rušenje Starog mosta poseban dan u povijesti.

“Moj je dedo među zadnjim osobama koji je prešao Stari most neposredno prije rušenja i puno mi znači ovaj dan. Došla sam da čuvamo uspomenu i da se sjećamo tog dana kada je srušen jedan od najljepših mostova na svijetu”, kazala je mostarska gimnazijalka s porukom da se takvo što nikada više ne smije ponoviti.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Teška su sjećanja i za Sašu Đemanovića iz Mostara koji je 9. novembra 1993. godine ranjen.

“Kad sam došao s linije rekli su mi da je srušen i Stari most i da simbol grada više ne postoji. Prvo su me obuzeli bijes pa tuga. Bilo je jako teško”, ističe Đemanović kojem su tada krvarili i tijelo i duša.

Stoga ga raduje da se nakon četvrt stoljeća ovaj dan obilježava primjereno, a posebno ga raduje što vidi veliki broj djece iz osnovnih i srednjih škola koji su svjesni značaja Starog mosta i svega onoga što on predstavlja za Mostar, BiH ali i čitavu regiju, pa i svijet.

Glasnogovornik kluba skakača u vodu Mostari Saša Oručević ističe kako je ovo najcrnji dan u povijesti Mostara koji se obilježava 25 godina bez politike i govora uz bacanje cvijeća u Neretvu i skokom bez aplauza. Na taj način, kako naglašava, šalju cijelome svijetu jasne poruke da se zlo koje snašlo Mostar 1993. godine ne smije nikada nikome ponoviti.

Legendarna mostarska lasta Emir Balić sa Starog mosta poručuje da je most uvijek bio mjesto susreta i druženja, a to je i ostao, što svjedoče svakodnevni dolasci gostiju iz cijeloga svijeta.

Nada se kako će postati i mjesto susreta svih građana Mostara kao što je nekada bio, a time i ispuniti svoju misiju do kraja.

Stari most djelo je turskog neimara Hajrudina, a sagrađen je u razdoblju između 1557 – 1566. godine.

Obnova Starog mosta počela je 2000. godine, a 2004. rekonstruirani most je otvoren. Sljedeće godine Stari most uvršten je na UNESCO-ov popis zaštićenih spomenika kulture.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.